ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Ώρα μηδέν για την ελληνική κοινωνία που καλείται για μια ακόμη φορά να πληρώσει το λογαριασμό τόσων χρόνων κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των εθνικών πόρων από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Της ρεμούλας, της αρπαχτής, της μίζας, του βολέματος, της εξυπηρέτησης μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων, για τα οποία δυστυχώς δεν βλέπουμε να λογοδοτεί ή να οδηγείται στον εισαγγελέα κανείς.

Αντ’ αυτού παρακολουθούμε σοκαρισμένοι την ανακοίνωση νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, χωρίς να μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά σημαίνει για μας και τις οικογένειες μας αυτή η ξεδιάντροπη αφαίμαξη του μόχθου μας στο όνομα μιας μελλοντικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, την οποία ακούμε κάθε φορά που μας ζητούν να πληρώσουμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε να γίνεται πράξη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, αναγκαία ή όχι, δίκαια ή άδικα, αποτελεσματικά ή μη, έχουν ένα μόνο σίγουρο αποτέλεσμα: Να γιγαντώσουν την οργή μας απέναντι σε αυτό το σαθρό και αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα, που αποδεικνύεται ανίκανο να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της κακοδαιμονίας μας και να διαχειριστεί την μοίρα αυτού του τόπου προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων και όχι των αριθμών, των αγορών και των κεφαλαίων.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ως εξής:

1. Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ, δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα

2. Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο τομέα. Για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.

3. Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι έχοντες (σε επίπεδο μεικτών) σύνταξη που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγεννα.

4. Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα 3 χρόνια.

5. Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ

6. Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.

7. Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.

8. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

9. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.

10. Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.

11. «Κόβεται» η καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης.

12. Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση

13. Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους

14. Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα

15. Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών

16. Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ).

Άμεσα κατατίθεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

Υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
Σύνδεση του χρόνου συνταξιοδότησης με την εξέλιξη του προσδόκιμου χρόνου ζωής

Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Θέσπιση εγγυημένης σύνταξης για όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους η οποία θα καταβάλλεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια

ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ…

Σε αντάλλαγμα όλων αυτών των θυσιών η Ελλάδα θα πάρει ως βοήθεια έντοκο δάνειο περίπου 110δισ. ευρώ, τα οποία βεβαίως θα πέσουν στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων και των υποχρεώσεων μας από προηγούμενους τοκογλυφικούς δανεισμούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: