Την Κυριακή ο εορτασμός στο οχυρό της Νυμφαίας

Την προσεχή Κυριακή 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της επετείου της μάχης των οχυρών στο χώρο του οχυρού της Νυμφαίας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
προσέλευση κοινού μέχρι 10:40 π.μ., προσέλευση επισήμων 11:00 π.μ., επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, εξιστόρηση της μάχης του οχυρού Νυμφαίας, ξενάγηση στο οχυρό, δημοτικοί χοροί στο χώρο του φυλακίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Το οχυρό της Νυμφαίας

Απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», με στοές του αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα και χώρους που επαρκούσαν για πεντακόσια περίπου άτομα.

Αποτελεί το τελευταίο προς ανατολάς συγκρότημα, των μονίμων έργων οχύρωσης της “Γραμμής Μεταξά”, η οποία με εικοσιένα (21) τέτοια έργα, φράσσει τους άξονες εισβολής, από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, όπως και τα υπόλοιπα οχυρά, κατά τα έτη 1936-1941, κατόπιν εντατικής προσπάθειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λόγω της διαγραφόμενης απειλής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το οχυρό είναι ακριβώς κάτω από το μνημείο. Εκτείνεται σε μεγάλο βάθος και αποτελείται από τρεις (3) ορόφους, στους οποίους υπάρχουν οι θέσεις των όπλων, καθώς και όλες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Το ανάπτυγμα των καταφυγίων του είναι 910 τρέχοντα μέτρα και οι υπόγειες στοές συγκοινωνίας του 1910 τρέχοντα μέτρα.

Ο πρώτος όροφος, ο οποίος είναι και ο σπουδαιότερος, εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, διαθέτει τέσσερις (4) κύριες στοές, οι οποίες καταλήγουν σε θέσεις όπλων και έργα επιφανείας, θαλάμους για δύναμη 500 ανδρών περίπου, αποθήκες πυρομαχικών, εφοδίων και νερού, γραφεία, μηχανοστάσιο, ιατρείο, μαγειρεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Ο δεύτερος όροφος, 99 σκαλοπάτια κάτω από τον πρώτο, και ο τρίτος, 66 σκαλοπάτια κάτω από το δεύτερο, διαθέτουν έργα επιφανείας προς βορρά και θαλάμους για το προσωπικό

Στην επιφάνεια του οχυρού, υπήρχαν θέσεις αντιαεροπορικών όπλων και προς βορρά αυτού (σε απόσταση 500 μ. περίπου) αντιαρματικές τομές, πυραμίδες από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικά εμπόδια.

Οι εξωτερικές είσοδοι, έκλειναν με σταθερές πόρτες και προστατεύονταν από πολυβολεία.

Ο ηλεκτροφωτισμός του οχυρού δεν είχε τελειώσει, μέχρι τον Απρίλιο του 1941, γι’ αυτό φωτίζονταν με λάμπες πετρελαίου, ενώ ο εξαερισμός του οχυρού επετυγχάνετο με αεραγωγούς, οι οποίοι κατέληγαν στην επιφάνειά του.

Σήμερα στην αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται στολές, ελληνικά και γερμανικά παράσημα, φωτογραφίες και αντίγραφα εφημερίδων, όπλα και άλλα στρατιωτικά κειμήλια.

Η μάχη της Νυμφαίας στοίχισε στους Γερμανούς 200 νεκρούς και 1.500 τραυματίες, ενώ οι απώλειες της φρουράς του Οχυρού ήταν 7 νεκροί και 23 τραυματίες! 6 Απριλίου του 1941.

Επτά οι Αθάνατοι της Μάχης των Οχυρών της Νυμφαίας στους οποίους απoτείει φόρο τιμής η πατρίς:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: