ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στον 

«οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας» 

Την απόφασή  του να μειώσει αισθητά τον  προϋπολογισμό των φετινών «Ελευθερίων», προκειμένου με το κονδύλι που  θα εξοικονομηθεί να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικά αδύνατοι δημότες, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «ΟΡΦΕΑΣ», Νίκη Μουστάκα, η οποία και έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης των σχετικών εκδηλώσεων.  

Εξοικονόμηση 90.000 €

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, ανακοίνωσε την περικοπή κατά 100.000 € του ετήσιου (κατά τα τελευταία χρόνια) κόστους των εκδηλώσεων των «Ελευθερίων». Συγκεκριμένα τόνισε «Παλαιότερα, τα “Ελευθέρια”, κόστιζαν περισσότερα από 300.000 €. Η δική μας, διοίκηση, ετησίως, διέθετε περίπου 100.000 €. Φέτος, θα περιορίσουμε τον προϋπολογισμό σε 10.000 €, στηριζόμενοι μόνον στους τοπικούς μας συλλόγους. Στόχος μας, είναι, με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε μια μονάδα στήριξης των απόρων και των αδυνάμων συμπολιτών μας, δηλαδή το “Κοινωνικό Παντοπωλείο”», τόνισε ο κ. Κοτσάκης, και εξήγησε, πως «το “Κοινωνικό Παντοπωλείο” θα παρέχει τρόφιμα σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού». Συμπλήρωσε, δε, πως ταυτοχρόνως, θα ενισχυθεί και η «Στέγη Σίτισης Απόρων». 
 
 

«Προτεραιότητά  μας, ο Άνθρωπος»

«Προτεραιότητα μας, είναι ο Άνθρωπος. Ηθική και κοινωνική μας υποχρέωση, είναι ο επανακαθορισμός των δράσεων μας σε αυτό το πλαίσιο. Κυρίως, να ενισχύσουμε την κοινωνική μας πολιτική. Μια κοινωνική πολιτική η οποία πρωτοποριακά ξεκίνησε από το 2008», επισήμανε ο Δήμαρχος, και προσθέτοντας πως «απαιτούνται δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη του κοινωνικά αδύναμου συνανθρώπου μας, και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της «έμπρακτης» κοινωνικής πολιτικής της.  

Αποφάσεις Κοινωνικής Πολιτικής

– Το 2008, ο Δήμος Κομοτηνής, ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που προχώρησε  στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, μη προνομιούχων πολιτών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών.

– Εν συνεχεία, απάλλαξε πλήρως από τα δημοτικά τέλη, τους δημότες με εισόδημα έως 12.000 €, μέτρο, στο οποίο εντάχθηκαν και οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. και της ΕΑΣ.

– Το 2009, αύξησε το παραπάνω όριο, στις 15.000 €.

– Συνολικά, 600 οικογένειες πολιτών, επωφελήθηκαν με κατά μέσο όρο 150 € ετησίως.

– Επίσης το 2009, απαλλάχθηκαν από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, όλες τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν εντός του έτους, αλλά και εκείνες που θα ιδρυθούν μέσα στο 2010, με στόχο την υποστήριξη και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

– Ακόμη,  το 2009, απαλλάχθηκαν από τα τροφεία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, όλες οι οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 €.

– Τέλος,  μειώθηκαν όλα τα δίδακτρα  στις σχολές χορού, στο Δημοτικό Ωδείο, στις κατασκηνώσεις Πανδρόσου, και επεκτάθηκαν οι απαλλαγές σε όλους τους Κομοτηναίους με εισόδημα έως 20.000 €.  

«Ασκούμε  Κοινωνική Πολιτική στην πράξη»

«Δεν σώσαμε τον τόπο, αλλά ως Δήμος ξεπεράσαμε τα όρια του εφικτού και βοηθήσαμε τους αδύναμους συμπολίτες μας», σημείωσε ο κ. Κοτσάκης, και πρόσθεσε: «Μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνεται έντονα από το κάθε νοικοκυριό και που οι προεκτάσεις της ήδη φαίνονται στην απτή καθημερινότητα του κάθε πολίτη, του κάθε συνδημότη μας, απαιτούνται υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις. Μπορούμε να βελτιώσουμε, και το πράττουμε, την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Γιατί μόνον όταν πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής είναι άνθρωπος, ο πολίτης, μόνον τότε η πολιτική αποκτά περιεχόμενο και αποτέλεσμα». 

Συρρίκνωση  και της διάρκειας  των εκδηλώσεων

Η κ. Μουστάκα, διευκρίνισε, πως «τα φετινά “Ελευθέρια” θα κοστίσουν μόλις 10.000 € και θα διαρκέσουν πέντε ημέρες: από 12 μέχρι 16 Μαΐου, και θα είναι αφιερωμένα στην εκστρατεία υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, δράσεις της οποίας ήδη τρέχουν, υπό το σύνθημα “Ανάψτε πράσινο με θέα το περιβάλλον”».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: