SOS ΝΟΜΑΡΧΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς αναλαμβάνει ο νομάρχης Ροδόπης, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων και πολιτικών για την ανακούφιση του Νομού από την έντονη οικονομική ύφεση.

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

giannakidisΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ -ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Μετά από τις επαφές που είχε με φορείς του Νομού αλλά και εκπροσώπους εργαζομένων ,ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης απέστειλε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την οποία κοινοποιεί στους Υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης ,Απασχόλησης και Μεταφορών.

Ο Νομάρχης ζητά την λήψη μιας σειράς άμεσων μέτρων έτσι όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν από τον κοινωνικό διάλογο προκειμένου η περιοχή να αντιμετωπίσει την κρίση η οποία εκτός από οικονομικά αποκτά πλέον και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ – ΕΒΡΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Οικονομίας
και Οικονομικών
κ.Ι. Παπαθανασίου

Κοιν : Όπως Πίνακα Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Άμεσα μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Ροδόπη και την ανακούφιση του Νομού από την έντονη οικονομική ύφεση
Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στη Θράκη και ειδικότερα στο Νομό Ροδόπης χαρακτηριστικά στοιχεία μιας οικονομικής ύφεσης που βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη και έχει ήδη πάρει δραματικές διαστάσεις.
Το πρόβλημα αυτό ξεκινά κυρίως από την κατακόρυφη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και την πλήρη αποβιομηχάνιση του Νομού μας, που διέθετε μια από τις καλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας και είχε το μεγαλύτερο δείκτη ανοικοδόμησης στην Ελλάδα.
Η κατάρρευση των ζωτικών αυτών τομέων για την τοπική οικονομία οδήγησε σε μεγάλη μείωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης στην περιοχή, στερώντας από την αγορά του Νομού σημαντικότατους οικονομικούς πόρους. Έτσι σε συνδυασμό με τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, τόσο από τις οριζόντιες εθνικές πολιτικές, όσο και από τις τοπικές συνθήκες, ο επιχειρηματικός κόσμος της Ροδόπης κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή και ως συνέπεια και η ανεργία στην περιοχή έχει πάρει δραματικές κοινωνικές διαστάσεις.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο απελπιστική αν συνυπολογισθεί και η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει αρχίσει να μας επηρεάζει και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το πρόβλημα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της εξέλιξης του.
Ως ενδεικτικά και χαρακτηριστικά παραδείγματα για το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή μας θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής:
• Το 2008 το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε δραματικά στη Θράκη.
• Πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρηματιών έχουν εμπλοκή με τον Τειρεσία.
• Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια από τη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής και δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
• Χίλιες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο στην Ροδόπη, ενώ ελάχιστες δημιουργήθηκαν μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
• Κατά τη φετινή περίοδο των εκπτώσεων ο τζίρος των καταστημάτων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στο Νομό Ροδόπης είναι ιδιαίτερα μειωμένος.
Με αυτά τα δεδομένα είναι επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη λήψη μέτρων άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Νομού Ροδόπης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή οικονομική κρίση στην περιοχή, καθώς και η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών (χρηματοδότησης, φορολογικής ελάφρυνσης και ενίσχυσης της απασχόλησης) για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας της επιχειρηματικότητας στο Νομό Ροδόπης.
Τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης, καθώς και οι στοχευμένες πολιτικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
1. Επέκταση και στους Νομούς της Θράκης της ρύθμισης που ισχύει για τους Νομούς Καβάλας και Δράμας, σχετικά με την επιδότηση του επιτοκίου των ρυθμισθέντων δανείων κατά 50%, καθώς και του επιτοκίου των κεφαλαίων κίνησης, για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις της περιοχής.
2. Επαναφορά της επιδότησης επιτοκίου κατά 2% στις βιοτεχνικές μονάδες και κατά 3% στις εμπορικές και επαγγελματικές επιχειρήσεις.
3. Άμεση καταβολή της επιδότησης του κόστους εργασίας (12%), που δεν έχει ακόμη ουσιαστικά καταβληθεί για τα έτη 2007 και 2008.
4. Μείωση του κόστους δανειοδότησης. Πλήρης ενεργοποίηση του προγράμματος του ΤΕΜΠΕ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της περιοχής μας, που σήμερα ουσιαστικά εφαρμόζεται χωρίς περιεχόμενο, με μεγάλες δυσκολίες και για ελάχιστες επιχειρήσεις. Εξέταση κατά προτεραιότητα των αιτήσεων από τη Θράκη.
5. Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων.
6. Επιμήκυνση του χρόνου περαίωσης για ένα έτος (συμπεριλαμβανομένου του 2007).
7. Πάγωμα των αυξήσεων των Δημοτικών Τελών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
8. Άμεση αποπληρωμή όλων των χρηματοδοτήσεων που εκκρεμούν από τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ προς τις επιχειρήσεις της περιοχής.
9. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τειρεσία για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων επιχειρήσεων και δανειοληπτών.
10. Ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις του Νομού μας από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2007.
11. Μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης στην περιοχή. Ειδικότερα μέτρα με έμφαση στη στήριξη των κλάδων που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας και πλήττονται περισσότερο (αγροτικός, κατασκευαστικός).
12. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης των απολυμένων από τις επιχειρήσεις του Νομού.
13. Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις στη Θράκη σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να καθίσταται ανταγωνιστικός επενδυτικός προορισμός, με έμφαση στη στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων.
14. Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά την περιοχή μας, με την ενεργοποίηση του Περιφερειακού και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και με πρόσθετη ενίσχυση των εθνικών πόρων για τις μη επιλέξιμες δράσεις από το Δ΄ ΚΠΣ, που είναι απαραίτητες για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
15. Σύνδεση της Εγνατίας Οδού και του σιδηροδρομικού δικτύου με σημεία οικονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό, όπως η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.
16. Δημιουργία της 2ης Μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
17. Ενίσχυση και αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υποδομών αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση της περιοχής (ιδιαίτερα σε ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού), με παράλληλες δράσεις προβολής ώστε να καταστεί η Ροδόπη τουριστικός προορισμός.
18. Επαναφορά του μέτρου των αφορολογήτων αποθεματικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
19. Ενίσχυση νέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της προώθησης δραστηριοτήτων καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
20. Ενίσχυση της ποιοτικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με κατεύθυνση προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Πίνακας Αποδεκτών
1. Υπουργό Εσωτερικών – κ. Προκόπη Παυλόπουλο
2. Υπουργό Ανάπτυξης – κ. Κ. Χατζηδάκη
3. Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας – κ. Φ. Πάλλη – Πετραλιά
4. Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών – κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
5. Βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν
6. Βουλευτή Ροδόπης Γιώργο Πεταλωτή
7. ΕΒΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
8. Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
9. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
10. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν ΡΟΔΟΠΗΣ
11. ΜΜΕ

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. το αν ακούει κανείς δεν έχει να κάνει μόνο με εκείνους που δέχονται το μήνυμα αλλά και με εκείνους που το στέλνουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: