Ακόμη δεν άνοιξε το «μαγαζί» κι άρχισαν τα παρατράγουδα

turkishfezlo2Η Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου με κάθε επισημότητα. Για το ρόλο και τις προθέσεις της στην περιοχή ουδείς έχει αμφιβολίες.

Είμαστε περίεργοι να δούμε πόσοι από τους τοπικούς μας φορείς, δήμαρχος, νομάρχης, πολιτευτές, θα αποδεχτούν την πρόσκληση και θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων.

Ήδη ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Σταμάτης επέστρεψε την πρόσκληση της Τράπεζας ZIRAAT ζητώντας την άμεση ανάκλησή της.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Απαράδεκτη και προσβλητική για την Ελλάδα η μη χρήση της ελληνικής γλώσσας και η αναφορά της Κομοτηνής σαν «Γκιουμουλτζίνα» στην πρόσκληση των εγκαινίων της Τράπεζας ZIRAAT»

Ως απαράδεκτη και προσβλητική για την Ελλάδα, για την μη χρήση της Ελληνικής γλώσσας και την αναφορά της Κομοτηνής σαν «Γκιουμουλτζίνα» επέστρεψε ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Δημήτρης Σταμάτης την πρόσκληση των εγκαινίων που του απέστειλε η Τράπεζα ZIRAAT, ζητώντας την άμεση ανάκληση της.

Το κείμενο της επιστολής του κ. Σταμάτη έχει ως εξής:
photo_genikouΚύριε διευθυντά,

Με λύπη μου είμαι υποχρεωμένος να σας επιστρέψω την πρόσκληση που μου απευθύνατε με την ευκαιρία των εγκαινίων λειτουργίας της Τραπέζης σας στην Κομοτηνή, γιατί θεωρώ ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για την Χώρα που σας φιλοξενεί το γεγονός της χρησιμοποίησης στην πρόσκλησή σας της Τουρκικής και της Αγγλικής γλώσσας μόνο, καθώς και την αναγραφή της πόλης της Κομοτηνής ως Γκιουμουλτζίνα.

Τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά βοηθούν τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και της Τραπέζης σας και παρακαλώ πολύ για την άμεση ανάκληση της πρόσκλησή σας αυτής.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
11-tourkiki-trapeza-zirat-bΗ νέα τράπεζα που βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής προσπαθεί το δικό της άνοιγμα στο κοινό προσφέροντας δελεαστικά επιτόκια και χρησιμοποιώντας αμιγώς προσωπικό μουσουλμάνους της Θράκης. Την κορδέλα θα κόψει ο υπουργός Προεδρίας και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέμ που υπήρξε και αρμόδιος για θέματα συντονισμού της οικονομίας στην γειτονική χώρα και δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται με αφορμή τα εγκαίνια της πρώτης τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Αθήνα στις 17 Φεβρουαρίου και στην Κομοτηνή την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου.

Στα εγκαίνια έρχεται επίσης ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας ZIRAAT Μεχμέτ Μουμτζούογλου και ο γενικός διευθυντής όλων των καταστημάτων εσωτερικού και εξωτερικού Τζαν Ακίν Τσαλάρ, ενώ προσκλήθηκαν οι τοπικές αρχές οι διευθυντές όλων των καταστημάτων τραπεζών Κομοτηνής και επιχειρηματίες. Ήδη αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρχουν για τους υψηλούς επισκέπτες στην Κομοτηνή και ειδικά για τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέμ εκ των στενών συνεργατών του Ταγήπ Ερντογάν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τι ψάχνει η Ziraat Bank 94 χρόνια μετά…
showimageΗ Ziraat Bank αποτελεί τραπεζικό κολοσσό, με υποκαταστήματα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, και την τελευταία τριετία είναι η πιο κερδοφόρα τράπεζα της Τουρκίας. Με 1.146 καταστήματα (από τα οποία εννέα στο εξωτερικό), εξυπηρετεί καθημερινά 1,5 εκατ. πελάτες, διαθέτει πάνω από 21.000 υπαλλήλους και κατέχει το 14%-15% του συνολικού ενεργητικού του τουρκικού τραπεζικού συστήματος. Η επέκτασή της στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1975 και εστιάστηκε σε χώρες που έχουν έντονο το τουρκικό στοιχείο, όπως η Γερμανία. Εχει θυγατρικές σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια και Αζερμπαϊτζάν, γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, μετέχει σε κοινοπραξία στο Ουζμπεκιστάν κ.λπ.

Με έτος ίδρυσης το 1863, το παλαιότερο και μεγαλύτερο κρατικό πιστωτικό ίδρυμα στη γειτονική χώρα, η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας, λειτουργούσε στη Μακεδονία μέχρι το 1914, χορηγώντας δάνεια σε αγρότες. Η περιουσία της τράπεζας ανερχόταν τότε σε περίπου 11 εκατ. δραχμές και περιελάμβανε ακίνητα που είχαν περιέλθει σε αυτήν από δάνεια κατόπιν πλειστηριασμών, αξίας 7.156.326 δραχμών, ενώ οι απαιτήσεις προς είσπραξη έφταναν τα περίπου 5 εκατ.

Η εκκαθάρισή της από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1914, υπήχθη τον Ιανουάριο του 1915 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετονομάστηκε σε Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας-Ηπείρου, ενώ το 1929 τη διαδέχτηκε η ATEbank. Από τότε πολλά συνέβησαν στις σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά η Ziraat φαίνεται ότι δεν ξέχασε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία και αποτελεί το βασικό λόγο εισόδου της στη χώρα μας.

Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής τράπεζας το Μάρτιο του 2007 και δύο μήνες μετά η Ziraat Bank κατέθεσε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποκαταστημάτων στη χώρα μας. Οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν ήταν έντονες, καθώς στα πλάνα της Ziraat ήταν η λειτουργία καταστημάτων μόνο στη Θράκη, κάτι που αντιβαίνει στην ελληνική τραπεζική νομοθεσία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: