ΟΛΑ ΤΑ ΧΕΙ Η ΜΑΡΙΟΡΗ…Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΠΕΙ

Το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ μας θυμήθηκε σήμερα. Όχι για να αναδείξει κάποια από τα τοπικά προβλήματα αλλά για να αναμασήσει για μια ακόμη φορά πράγματα γνωστά και χιλιοειπωμένα. Καλό θέμα για Αθηναίους αναγνώστες αλλά πως να το κάνουμε δεν είναι κι από αυτά που μας πολυαπασχολούν σαν τοπική κοινωνία. Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να σκεφτούμε. Αποβιομηχάνιση, απολύσεις, ανεργία, απλήρωτοι εργαζόμενοι, φτώχεια, προβλήματα στην αγορά, ακάλυπτες επιταγές…Για το αν θα εκλέγεται ο Μουφτής συζητάτε?

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

contentsegmentΤο «αγκάθι» του μουφτή

Η άμεση εκλογή, οι προσδοκίες της Αγκυρας και η διείσδυση τουρκικής τράπεζας

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΡΟΠΟΥΣ απεμπλοκής από το χρόνιο «αγκάθι» των «ψευδομουφτήδων» στη Θράκη αναζητεί, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η Αθήνα. Το γεγονός ότι στη μουσουλμανική μειονότητα εμφανίζονται επισήμως δύο μουφτήδες- με την ελληνική κυβέρνηση να διορίζει τον έναν, ενώ ο άλλος λειτουργεί ως «φερέφωνο» της Αγκυρας- δημιουργεί σύγχυση στη μουσουλμανική κοινότητα, αλλά και στις διαθρησκευτικές σχέσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο της τροποποίησης του σημερινού νομοθετικού πλαισίου διορισμού των μουφτήδων από το κράτος, ώστε αυτοί να εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη σημαινόντων στελεχών της μουσουλμανικής μειονότητας με την τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στην Αγκυρα.

Η άμεση εκλογή μουφτήδων αποτελεί πάγιο αίτημα της Αγκυρας, η οποία σε συνδυασμό με την πολιτισμική και οικονομική επιρροή που ασκείται μέσω κυρίως της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας (ΠΕΚΕΜ), του νεοϊδρυθέντος υποκαταστήματος της Τράπεζας Ζiraat και φυσικά του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή θα ενίσχυε περαιτέρω τη διείσδυση της Αγκυρας στη Θράκη.

Η είδηση ότι η Αθήνα αναζητεί τρόπους για την τροποποίηση της εκλογής μουφτήδων στη Θράκη εμφανίστηκε για πρώτη φορά, σε ανύποπτο χρόνο, στην τοπική εφημερίδα «Χρόνος» στις 24 Δεκεμβρίου. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η άμεση εκλογή θα συνοδευόταν από την αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων που σήμερα έχουν οι μουφτήδες. Εμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν όμως ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «μεγάλο λάθος», διότι η εκλογή μουφτή από τον λαό όχι μόνο αντίκειται στη μουσουλμανική πρακτική αλλά θα τον μετέτρεπε και σε πολιτικό ηγέτη.

Παράλληλα, αναρωτιούνται ποιο θα είναι, αν υπάρχει, «το αντάλλαγμα που θα λάβει η ελληνική πλευρά σε μια μείζονα κίνηση καλής θελήσεως προς την Αγκυρα». Δεν πρέπει επίσης να αγνοείται, συμπληρώνουν, ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια ρευστή πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα.

Η άμεση εκλογή μουφτήδων στη Θράκη, εφόσον υλοποιηθεί, θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την τουρκική επιρροή, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να μην εμφανίζεται και τόσο μακρινό. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη σημασία που θα μπορούσαν να έχουν οι ψήφοι της μειονότητας όταν η αυτοδυναμία φαντάζει πολύ δύσκολη. Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του μουσουλμάνου βουλευτή Ξάνθης του ΠαΣοΚ κ. Τσετίν Μαντατζή ότι «η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους» επανέφεραν στο προσκήνιο τις παγίδες που εγκυμονεί και για τα δύο μεγάλα κόμματα η ψηφοθηρική αντιμετώπιση της μειονότητας.

Τόσο εντός της ΝΔ όσο και στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις περί της ανάγκης διακομματικής συνεννόησης για την επιλογή των υποψηφίων τους στη Θράκη. Το γεγονός όμως ότι το κυβερνών κόμμα εξετάζει σοβαρά τη συμπερίληψη στους εκλογικούς καταλόγους του Τζεμίλ Καπζά, προέδρου της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, δείχνει ότι αυτές οι συζητήσεις παραμένουν προς το παρόν φιλολογικές…

Το πρόβλημα με την άμεση εκλογή μουφτή είναι ότι στην Ελλάδα ενώνονται στο πρόσωπό του ο θεσμός του ερμηνευτή των ιερών κειμένων (Κοράνι) και του ιεροδικαστή. Ωστόσο στο ισλαμικό σύστημα ο μουφτής πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις των πεφωτισμένων (ουλεμά)- δεν εκλέγεται από τον λαό. Εφόσον λοιπόν ο μουφτής δεν μπορεί να εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία, ποιος θα τον εκλέξει;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη Θράκη ένα σώμα πεφωτισμένων (π.χ. οι ιμάμηδες) που θα μπορούσε με συνέπεια να το πράξει. Σε περίπτωση άμεσης εκλογής ο μουφτής θα μετατρεπόταν αυτομάτως σε σεΐχη, δηλαδή σε αρχηγό των πιστών. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η ελληνική πολιτεία προχωρούσε απροετοίμαστη και εκλεγόταν ο Αχμέτ Μετέ, ο σημερινός «ψευδομουφτής» Ξάνθης. Ο Μετέ, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται από την Αθήνα, έχει προβεί σε κατά συρροήν προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγορεί ότι καταπιέζει τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Στις ίδιες κατηγορίες προσφεύγουν και οι περίπου 250 ιστοσελίδες Δυτικοθρακιωτών που ενημερώνονται καθημερινά.

Η Τουρκία δεν πρόκειται φυσικά να αποδεχθεί ασυζητητί πιθανή ελληνική προσφορά ιδιαίτερα την αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων. Στις συναντήσεις της Αγκυρας, όπου οι μειονοτικοί επισκέφθηκαν τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ , τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κορυφαίο πρωθυπουργικό σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αχμέτ Νταβούτογλου, το θέμα κυριάρχησε στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός προβληματισμός ήταν αν συμφέρει σε αυτή τη φάση την Αγκυρα να απολέσει τα πλεονεκτήματα της παράλληλης δομής που με επιμέλεια έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια στη Θράκη χάρη και στα κονδύλια που αφειδώς διοχετεύει το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

Η οικονομική και κοινωνική επιρροή

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ επιρροή στη Θράκη δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στους μουφτήδες. Ενας από τους κεντρικούς βραχίονές της είναι η ΠΕΚΕΜ. Πρόκειται για μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία έχει αναλάβει το κομμάτι της πολιτισμικής επιρροής που επιθυμεί να ασκήσει η Αγκυρα. Η ΠΕΚΕΜ προβαίνει κυρίως στην πραγματοποίηση ιστορικών ερευνών επί ζητημάτων όπως η μουφτεία και η μειονοτική εκπαίδευση, υιοθετώντας συναινετικό προφίλ. Η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους έρευνες, που σκοπό έχουν να καταδείξουν την «καταπίεση» που δέχεται η μειονότητα από τις ελληνικές αρχές, ανήκε παλαιότερα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης με έδρα τη Γερμανία. Παράλληλα, η ίδρυση υποκαταστήματος της Τράπεζας Ζiraat στη Θράκη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης εκ μέρους της Αγκυρας του πόσο σημαντική είναι η οικονομική διείσδυση στον 21ο αιώνα. Η συγκεκριμένη τράπεζα, προσφέροντας μεταξύ άλλων χαμηλότοκα δάνεια σε μουσουλμάνους αλλά και χριστιανούς, επιχειρεί να οικοδομήσει ένα συναινετικό και κοινωνικά ευαίσθητο προφίλ. Η Ζiraat θεωρείται όχημα προώθησης της αναπτυξιακής βοήθειας της Αγκυρας προς τους μουσουλμάνους της Θράκης. Στον τομέα αυτόν υπάρχει πλήρης συναίνεση ανάμεσα στη γραφειοκρατία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και στο πρωθυπουργικό γραφείο του κ. Ερντογάν.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. Oi perissoteroi Mousoulmanoi den asxolountai kan me tetoia zitimata. Oute kan oi Ellines pistevo poy zoun sti Thraki..

  Oi efimerides den exoun alli douleia kai dimosievoun tetoia themata?

  Giati den katigoroun tin kibernisi kai genika olous toys politikous gia tin katastasi poy yparxei sti xora?
  A nai ksexasa.. Afou xrimatodotountai apo tous politikous.

  Ti na po.. An pame etsi, den xreiazetai kan na yparxoun organoseis tromokratikes gia na kanoun zimies stin Ellada..

  I kibernisi mono kai oi politikoi arkoun gia afto to pragma!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: