ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ: «θέλουμε να απαγκιστρωθούμε από τις μίζερες πρακτικές του παρελθόντος»

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: «ανεφάρμοστο, ανεδαφικό, εξωπραγματικό, αντιρρεαλιστικό, άδικο, υπερφίαλο Τεχνικό Πρόγραμμα»

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: «ανούσια επανάληψη περυσινών αντίστοιχων εξαγγελιών που δεν υλοποιήθηκαν»

Στο ίδιο έργο θεατές …

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής, με τα εγκώμια της διοίκησης που το εισηγήθηκε, τις αντιρρήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης που το καταψήφισε και την αποχώρηση της Νέας Εποχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απρόσμενη απόφαση του δημάρχου να αποχωρήσει στη μέση της διαδικασίας, χωρίς να το ανακοινώσει στο σώμα, για να παραβρεθεί στην επίσημη τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Φοιτητικού Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών, που γίνονταν την ίδια ώρα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή.

Για περιφρόνηση στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο ο Δάμων Δαμιανός, που απόντος του δημάρχου…«τα είπε στην καρέκλα του».

2511dhm Εισήγηση του κ. Χρήστου Μέτιου για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009 είναι μια καινούρια αρχή, διότι ολοκληρώνονται με επιτυχία όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία συμμετείχε ο Δήμος μας, εκτός αυτών που αυτοδίκαια ολοκληρώνονται το 2008 και ξεκινά με το νέο έτος η νέα προγραμματική περίοδος, το γνωστό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Επιτυχία στην οποία συνέβαλαν τόσο οι διοικήσεις όσο και οι Υπηρεσίες μας.

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009 είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος και θα έλεγα πως ακολουθεί πιστά τους άξονες και τα μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος όπως αυτό ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 

Δυστυχώς κατά πλειοψηφία και ειλικρινά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη στάση της αντιπολίτευσης, διότι αν το υπερψηφίσει έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προηγούμενη απόφασή της, την καταψήφιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ενώ, αν το καταψηφίσει θα είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση καταψηφίζει έργα που τα έχει ανάγκη ο Δήμος.

 

Πιο συγκεκριμένα τώρα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, πέρα από το βασικό στόχο της συντήρησης όλων των κοινόχρηστων χώρων και των κτιρίων του Δήμου, τα οποία περιλαμβάνονται σε κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα, θα αναφερθώ στους 10 πιο σημαντικούς άξονες – στόχους που αποτελούν το στίγμα αυτού του Τεχνικού Προγράμματος.

 

Έναρξη εκπόνησης πολεοδομικών μελετών που στηρίζονται στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

 

1. Πιο συγκεκριμένα 4 πολεοδομικές μελέτες των συνοικιών της πόλης από 100.000,00€ η καθεμιά καθώς και μελέτη τροποποίησης – αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Κομοτηνής επίσης με 100.000,00€

2. Δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Θα αναφέρω ορισμένα σημαντικά έργα:

 • Έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ύψους 1.000.000,00€
 • Έργα βελτίωσης φωτισμού, ύψους 400.000,00€
 • Επέκταση του ΧΥΤΑ, ύψους 4.000.000,00€

3. Έναρξη έργων εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης με στόχο την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της κυκλοφορίας άρα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών. Το ύψος των έργων του τομέα αυτού φτάνει τα 8.000.000,00€. Θα ήθελα να κάνω εδώ μια διευκρίνιση πως εννοείται ότι τα ποσά του προϋπολογισμού του 2009 θα είναι σαφώς μικρότερα.

 

4. Προστασία της Ιστορικής, Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και των οικισμών. Πιο συγκεκριμένα:

 • Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της Τσανάκλειου ύψους 1.500.000,00€.
 • Ανάπλαση του κτιρίου της Καπναποθήκης ύψους 1.000.000,00€.
 • Ολοκλήρωση της αποκατάστασης των τοιχογραφιών του κτιρίου Στάλιου ύψους 300.000,00€.
 • Κατασκευές πολιτιστικών κέντρων στο Θρυλόριο ύψους 200.000,00€.
 • Ολοκλήρωση του Μουσείου Πανδρόσου ύψους 160.000,00€.

5. Ανάπλαση όλων των παιδικών χαρών του Δήμου Κομοτηνής και δημιουργία νέων ύψους 400.000,00€.

6. Έργα ανάπλασης σε όλους τους οικισμούς του Δήμου ύψους 5.000.000,00€ μέσω ΕΣΠΑ. Είναι προφανές ότι στον προϋπολογισμό του 2009, το ύψος των έργων αυτών θα είναι σαφώς μικρότερο.

7. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές της πόλης ύψους 5.000.000,00€ μέσω ΕΣΠΑ. Ισχύει και εδώ η παρατήρηση για το προϋπολογισμό.

8. Έργα στήριξης του αγροτικού κόσμου όπως:

 • υδατοδεξαμενή άρδευσης,
 • έργα αγροτικής οδοποιίας,
 • κατασκευές εσωτερικής οδοποιίας οικισμών και βιβλιοθηκών.
 • Σύνολο 3.880.000,00€

9. Δράσεις προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα :

 • Ως η διαμόρφωση της δυτικής όχθης του χειμάρρου Κάλχαντα ύψους 1.000.000,00€.
 • Αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης χειμάρρων ύψους 150.000,00€.

10. Τόνωση της οικονομικής ζωής με το έργο της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, το οποίο ταυτόχρονα μπορεί να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης με την κατασκευή υπόγειου γκαράζ.

Απόφασή μας είναι τη νέα χρονιά να μην υλοποιηθεί κανένα έργο με απ’ ευθείας ανάθεση εκτός των απολύτως αναγκαίων πραγματικά περιπτώσεων. Αυτό εξάλλου φαίνεται από τον προϋπολογισμό των έργων, όπου δεν υπάρχουν έργα των 12.000,00€.

 

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός από συνεχιζόμενα έργα, επομένως με τη τελευταία δόση της ΣΑΤΑ και ίσως με την πρώτη δόση ΣΑΤΑ του νέου έτους, δεν θα υπάρχουν χρέη από έργα.

 

Πρόθεσή μας για τη νέα χρονιά είναι τα έργα να γίνουν με το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ για το 2009 καθώς και από τα χρηματοδοτούμενα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέα χρέη.

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω επίσης ότι επιθυμούμε τη συνεργασία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις ή και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια των γενικότερων τίτλων των έργων που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ γιατί θα είναι σα να το στερούμε από την πόλη μας.

 

Γι’ αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης και των οικισμών της με μεθοδικότητα, διαφάνεια και πιστή εφαρμογή των νόμων.

 

Εμείς θέλουμε να απαγκιστρωθούμε από τις μίζερες πρακτικές του παρελθόντος. Αδιαφορούμε για κακεντρεχή σχόλια και ποιητικά παραληρήματα και προχωρούμε μπροστά.

 

 

Τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, Τάσου Βαβατσικλή, στην συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2009

itembaba1

Το τεχνικό πρόγραμμα ενός Δήμου είναι ο καθρέπτης της κοινωνικής του πολιτικής και κατανομής του παραγόμενου πλούτου της περιοχής. Είναι ένα εργαλείο κοπής της συνολικής πίτας και από το οποίο θα εξαρτηθεί το κομμάτι που θα αντιστοιχεί στου καθενός το μερίδιο (μερίδιο για την πόλη, μερίδιο για τους οικισμούς, για το περιβάλλον, για τον πολιτισμό, για την εκπαίδευση, για την πολιτική προστασία κτλ.).

 

Ποια είναι τα ποσοστά που αντιστοιχούν για κάθε τομέα και κύρια ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι στόχοι και το όραμα του προγράμματος; Αποσιωπούνται, είτε σκοπίμως, είτε από άγνοια.

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μια πιστή αντιγραφή του περσινού και του προπέρσινου. Που τότε ψηφίσαμε, στα πλαίσια μιας καλόπιστης κριτικής και μιας πρακτικής για να φανεί το στίγμα της δημοτικής αρχής σ’ αυτό που λέγεται ανάπτυξη, υποδομές, κοινωνική ευαισθησία, πολιτισμός, ανάδειξη των οικισμών, ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια. Για ποια απ’ αυτά θα μας απαντήσετε και τι σημαίνουν αυτά για όλους εσάς;

 

Μιλούσατε και μιλάτε προφανώς για Τεχνικό Πρόγραμμα ανακούφισης των δημοτών, με στόχο μια «Σύγχρονη Πόλη», όπως είναι και η ονομασία του συνδυασμού σας. Δεν είχατε και δεν έχετε να χάσετε τίποτε, αφού εσείς οι ίδιοι δεν γνωρίζετε τίποτε απ’ όλα αυτά. Γιατί η συμπόνια σας και το ενδιαφέρον για το Λαό είναι υποκριτικό.

Πολλά από τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα, ΘΑ προταθούν και ΘΑ ενταχθούν στο απώτερο μέλλον.

 

Η διεκδίκηση, η πεμπτουσία κάθε δημοτικού άρχοντα, υποβαθμίζεται, αναστέλλεται, μετατίθεται μπροστά σε αόριστες υποσχέσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Παιδείας, οι οποίοι στα πλαίσια μιας μακράς προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Οι υποσχέσεις αυτές δεν είναι εξασφαλισμένα κονδύλια. Ούτε το επικοινωνιακό τρυκ που επιχειρούν οι επικοινωνιολόγοι σας, αναγράφοντας έργα που ποτέ δεν θα γίνουν όπως το υπόγειο πάρκινγκ, η δημοτική αγορά, δικαιολογεί ένα τέτοιο ανεφάρμοστο, ανεδαφικό, εξωπραγματικό, αντιρρεαλιστικό, άδικο, υπερφίαλο Τεχνικό Πρόγραμμα.

 

Πόσο τις εκατό υλοποιήθηκε το περσινό σας πρόγραμμα; 15, 16, 18%;;; Όχι περισσότερο. Κι αν εξαιρέσουμε τα ειδικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, που κληρονομήσατε από εμάς, όπως το URBAN λόγου χάρη, το ποσοστό θα ήταν μονοψήφιο!

 

Δεν θέλουμε δικαιολογίες του στυλ, ότι για την αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ ευθύνονταν οι παλιννοστούντες εργαζόμενοι που μετά από κατανάλωση άφθονης βότκας, όπως εσείς αναφέρατε σε συνάντηση σας με μουσουλμάνους συμπολίτες μας, έγραφαν τους λογαριασμούς όπως θέλανε αυτοί ή με τα δικά τους λογιστικά κριτήρια.

 

Σεμνά και ταπεινά.

Για να έχετε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Για να ξαναρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα, για να ξαναγίνουν έργα, για να δώσουμε δουλειά σ’ όλους (κι όχι μόνο στους ημέτερους) για να κάνουμε την Κομοτηνή μας πρότυπο Πολυπολιτισμικής Συμβίωσης.

Η θέση της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ για το Τεχνικό Πρόγραμμα

του Δήμου Κομοτηνής για το 2009

2511dhm11

 • Γιατί αποχωρήσαμε από την ψηφοφορία

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2009 του Δήμου Κομοτηνής αποτελεί μια ανούσια επανάληψη περυσινών αντίστοιχων εξαγγελιών που δεν υλοποιήθηκαν.

Η πόλη της Κομοτηνής και ο οικισμοί του δήμου, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από την παράταξη της «Σύγχρονης Πόλης» παραμένουν σε αναπτυξιακή στασιμότητα και τα προβλήματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται.

Ειδικότερα, το κυκλοφοριακό παραμένει βρόγχος για πεζούς και εποχούμενους και κανείς από την δημοτική αρχή δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης που ομόφωνα ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες στο ορατό μέλλον.

Η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρά την κατάθεση των γεωλογικών μελετών προς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει, με αποτέλεσμα η πόλη να ασφυκτικά οικιστικά και να παραμένουν οι τεράστιες αναπτυξιακές ανισότητες που χωρίζουν το κέντρο από τις συνοικίες, ιδιαίτερα από εκείνες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως..

Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής προφανώς δεν έχει μέχρι σήμερα τελεσφορήσει, με αποτέλεσμα ένα μεγαλόπνοο έργο για την ιστορική ταυτότητα της πόλης που θα την αναβαθμίσει παράλληλα εμπορικά και αισθητικά αλλά και σε επίπεδο επισκεψιμότητας, να παραμένει σε επίπεδο ανεφάρμοστων μελετών.

Τα προγράμματα ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, τη στιγμή που άλλοι ελληνικοί δήμοι, παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας με συνεχή διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της ανακύκλωσης αλλά και ορθολογικής διαχείρισης των πηγών ενέργειας και των απορριμμάτων.

Το πάρκο-άλσος της Αγίας Παρασκευής αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα του συστήματος καθώς η ανάπλαση του καταγράφεται ήδη στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως η πιο κιτς παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Κομοτηνής. Η δικαιολογία ότι η μελέτη ψηφίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή είναι προσχηματική καθώς διοικητική συνέχεια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την αποδοχή αισθητικών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων στο όνομα της διασφάλισης κονδυλίων. Και βέβαια απουσιάζει ο κοινός νους και η αυτονόητη υποχρέωση της παρακολούθησης της εξέλιξης της μελέτης και της τροποποίησής της στα σημεία που παρουσιάζονται εμφανώς προβληματικές. Τέτοια θρησκευτική ευλάβεια στην υλοποίηση μιας μελέτης που αποδεδειγμένα τσιμεντοποιεί το πάρκο αλλοιώνοντας  την ιστορική του φυσιογνωμία και την περιβαλλοντική του αξία, αγγίζει τα όρια της πρόκλησης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για μια σειρά από άλλους που αφορούν την επιβάρυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών μέσα σε μια πόλη που συνεχίζει να μας πληγώνει αντί να μας κάνει υπερήφανους, τονίσαμε εξ αρχής ότι οδηγηθήκαμε στην απόρριψη του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής για το έτος 2009.

Αποχωρήσαμε, όμως , πριν από την ψηφοφορία γιατί ο κ. Δήμαρχος επέλεξε να εγκαταλείψει την αίθουσα στη μέση της διαδικασίας για να παραστεί σε αθλητική εκδήλωση που γινόταν τη ίδια ώρα σε άλλο σημείο της πόλης.

Η πράξη του αυτή συνιστά, κατά την άποψή μας, περιφρόνηση στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα σε μια στιγμή που αυτό δεν συνεδρίαζε για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα αλλά για μια από τις κορυφαίες ετήσιες διαδικασίες όπως είναι η κατάρτιση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι για την παρούσα διοίκηση του Δήμου τα κρίσιμα θέματα της πόλης και των οικισμών της, αντιμετωπίζονται ως ζητήματα γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης.

Δεσμευόμαστε έναντι των συνδημοτών μας ότι και το 2009 θα είμαστε όρθιοι στις επάλξεις μιας μαχητικής και γόνιμης αντιπολίτευσης χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς και θα τιμήσουμε την εντολή που μάς έδωσε το εκλογικό σώμα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.         

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: