«Το περιβάλλον να γίνει υπόθεση όλων μας»

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2008 λήγει η προθεσμία για την κατάργηση όλων των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα. Από τη νέα χρονιά οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν 34.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμο για κάθε παράνομη χωματερή. Στην Ελλάδα έχουμε 2.500 παράνομες χωματερές, από τις οποίες έχουν κλείσει 1.400 αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ παραμένουν ενεργές πάνω από 1.100. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι χωματερές έχουν καταργηθεί ήδη από το 2000. Για ανακύκλωση βέβαια ούτε λόγος. Το μέλλον φαντάζει τρομακτικό αν δεν κάνουμε κάτι κι εμείς γιαυτό…
papadimoylis2
Το περιβάλλον αλλά και οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών στα ζητήματα της προστασίας του, ήταν το αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης που συνδιοργάνωσαν το Σάββατο στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, η δημοτική κίνηση Κομοτηνή-Νέα Εποχή με την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος Δάμων Δαμιανός, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., Δημήτρης Παπαδημούλης, το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, Σούλα Δραγουμάνη και ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας στο Δ.Π.Θ. Γιάννης Τέντες, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών εναντίον του αγωγού Μπουργάς-Αλεξανδρούπολη.
papadimoylis6
Ενδεικτικά για το πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ο κ Παπαδημούλης τόνισε τα εξής:

«Ζούμε σε μια εποχή που η οικονομική κρίση συνδυάζεται και με μια μεγάλη οικολογική κρίση και μια μεγάλη διατροφική και επισιτιστική κρίση. Οι νεοφιλελεύθεροι αφού τα κάναν μούσκεμα στην οικονομία προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να αναβληθούν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος για να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η προοδευτική, η αριστερή, η οικολογική άποψη λέει αντίθετα ότι μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και σε εθνικό και σε πλανητικό επίπεδο μπορούν να δώσουν και μια διέξοδο στην ανάπτυξη της οικονομίας με νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και να δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτά όμως στην Ελλάδα φαντάζουν λίγο πολυτέλεια γιατί παρ’όλο ότι είναι πλούσια σε φυσικό περιβάλλον, λεηλατεί το περιβάλλον της με ευθύνη των κυβερνήσεών της. Είμαστε ουραγοί στην προστασία του περιβάλλοντος σε επίπεδο ΕΕ, με αποτέλεσμα συχνά η χώρα μας να σέρνεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να καταδικάζεται με βαριά πρόστιμα γιατί παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, στις χωματερές, στην προστασία των νερών, στην αέρια ρύπανση, στους βιολογικούς καθαρισμούς, στις αποχετεύσεις, στη ρύπανση των ποταμών και των θαλάσσιων υδάτων.

Είναι τραγικό αλλά αυτός που μας στέλνει στο δικαστήριο και μας οδηγεί και στην καταδίκη σε πρόστιμα δεν είναι κανένας ανθέλληνας, είναι ο Έλληνας επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, διορισμένος από τη Ν.Δ. σε αυτό το πόστο.

Στη σημερινή εκδήλωση θα δούμε το θέμα από τη σκοπιά του πολίτη, της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί πέρα από τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων, μπορούν πολλά να γίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλάζοντας συνείδηση, νοοτροπία, συμπεριφορά σε επίπεδο πολίτη και τοπικής κοινωνίας. Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε για να ζήσουμε σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Με την ευκαιρία θέλω να κρούσω και τον κώδωνα του κινδύνου για μια μεγάλη οικολογική και οικονομική ζημιά που επέρχεται. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2008 λήγει η προθεσμία για την κατάργηση όλων των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα. Μετά την καταδίκη που είχαμε το 2005 από τα δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, για κάθε μία παράνομη χωματερή από τη νέα χρονιά οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν 34.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμο. Θα πληρώνουν δηλαδή την εξακολουθητική ολιγωρία κυβερνήσεων και της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς στις άλλες χώρες οι χωματερές έχουν καταργηθεί ήδη το 2000.

Για να καταλάβετε πόσο πίσω είναι η Ελλάδα θα σας πω ότι η Ισπανία που είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, μια χώρα που έχει περίπου πενταπλάσιο πληθυσμό και εξαπλάσια έκταση από την Ελλάδα, έχει μόνο 68 παράνομες χωματερές. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει περάσει ήδη στους ΧΥΔΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) καθώς προηγείται δραστική ανακύκλωση.

Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2.500 παράνομες χωματερές, από τις οποίες έχουν κλείσει 1.400 αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί, παραμένουν ενεργές, τουλάχιστον καταγεγραμμένες, πάνω από 1.100 ενώ για την ανακύκλωση είμαστε πάρα μα πάρα πολύ πίσω».

papadimoylis4
Για το σκοπό της εκδήλωσης ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Κομοτηνή-Νέα Εποχή Δάμων Δαμιανός είπε τα εξής:

«Είναι φανερό πως όταν οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας θέλουν και μπορούν να πετύχουν μαζικές εκδηλώσεις αλλά ταυτόχρονα να φέρουν στο προσκύνειο θέματα που αφορούν τη ζωή μας. Το περιβάλλον αφορά όλους μας, δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους, χριστιανούς ή μουσουλμάνους, αφορά όλον τον κόσμο, αυτής της περιοχής αλλά και όλη τη γη πλέον. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία ως δημοτική κίνηση σε συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης να προτάξουμε τα θέματα του περιβάλλοντος που αφορούν την πόλη μας και τους οικισμούς της. Αφορούν το νομό μας καθώς ήρθαν σε επικαιρότητα αυτά τα θέματα τα προηγούμενα χρόνια με το χρυσό και επαναλαμβάνονται σήμερα σε άλλη τάξη ασφαλώς, με το πάρκο της Κομοτηνής, με το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και με την καθυστέρηση η οποία υπάρχει στη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μια σειρά από ζητήματα που κάνουν καθημερινά τη ζωή μας στην Κομοτηνή ανυπόφορη και τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον, την υποβάθμισή του, την εγκατάλειψή του και τη μόλυνσή του. Αυτά τα θέματα εμείς τα προτάσσουμε, τα συζητάμε με ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο, δεν είμαστε ειδήμονες, δεν είμαστε φορείς της μιας και μόνης αλήθειας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τις θέσεις μας, να αναπτύξουμε τις απόψεις μας, αλλά ταυτόχρονα για να δεχθούμε τις απόψεις και τις θέσεις όλων των υπολοίπων. Για να ζυμωθούν όλα αυτά, για να καλλιεργηθούν και να γίνουν συνείδηση στην κοινή γνώμη. Είμαστε με την κοινή γνώμη, συμπορευόμαστε μαζί της και θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους πολίτες».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: