ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Σα να μην μας έφτανε η γενικότερη οικονομική κρίση, η αποβιομηχάνιση, τα κλειστά εργοστάσια, οι άνεργοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΛΑΝΑΡΑ και της ΕΑΣ, έχουμε τώρα και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι συνέπειες για την περιοχή μας προβλέπονται ολέθριες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενέκρινε την περικοπή των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς από το 2010 .

H περικοπή των άμεσων ενισχύσεων στον τομέα του καπνού από το 2010 θα είναι αυτή που είχε αποφασισθεί το 2004 (50%).

Οι καπνοπαραγωγοί σε αρκετές περιοχές πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες διακοπές της κυκλοφορίας στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι τους «στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν τα αιτήματα από την πλευρά της ΕΕ, οι απώλειες είναι τεράστιες αφού το οικογενειακό εισόδημα μέχρι το 2013 θα έχει απώλειες που φτάνουν και το 82%». Οι καπνοπαραγωγοί ζητάνε από τον κ. Κοντό να δεσμευθεί γραπτώς ότι τα «χρήματα» από τον δεύτερο πυλώνα θα πάνε στις τσέπες τους.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Αγρ.Ανάπτυξης Αλ.Κοντός δηλώνει πως δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών και ότι η απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει να αποδοθεί στους καπνοπαραγωγούς έως το 2013, το σύνολο των πόρων του τομέα του καπνού.

«Δόθηκε μια σκληρή μάχη και πετύχαμε, με το να συμπεριληφθεί ο καπνός στην τελική συμφωνία στη διαπραγμάτευση που έγινε, να ανοίξει παράθυρο, ώστε να συζητούμε για συνέχιση των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς και μετά το 2013», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι αυξήθηκαν και οι άμεσες ενισχύσεις από το 50% στο 70%.

Η δεν πήρε χαμπάρι ή μας δουλεύει…

xarito1 Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Τάκης Χαρίτος, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 20.30 μ.μ. ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης στον Δήμο Φιλύρας προκειμένου να συζητήσει με καπνοπαραγωγούς της περιοχής.

Ο κ. Χαρίτος τόνισε τα εξής:
«Είχαμε μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Αυτό που εδώ και καιρό συζητούσαμε έγινε τελικά απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2010 οι κοινοτικές ενισχύσεις που κατευθύνοντας στον παραγωγό μειώνονται κατά 50%. Δηλαδή ένας καπνοπαραγωγός που έπαιρνε ως ενίσχυση 10.000 ευρώ, από το 2010 θα παίρνει 5.000 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει μια δραματική μείωση στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών, την βίαιη έξοδο χιλιάδων μικροκαλλιεργητών από το επάγγελμα και βέβαια την συρρίκτωση της καπνοκαλλιέργειας με ότι σημαίνει αυτό για την τοπική και την γενικότερη κοινωνία».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: