Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα πάρκο…

«Κανένα νέο κτίσμα δεν πρόκειται να κατασκευαστεί στο χώρο ενώ τα δένδρα που θα κοπούν θα είναι ελάχιστα και εκείνα γερασμένα. Σαν νέα κατασκευή θα γίνει μόνο μία τουαλέτα για ΑΜΕΑ και μια καινούρια διευθέτηση του υπάρχοντος κυλικείου» δήλωνε ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πάρκο το επόμενο διάστημα, με αφορμή την έναρξη των εργασιών ανάπλασής του, στις 23 Ιανουαρίου 2008.

Η ημέρα της παράδοσης πλησιάζει, ο χώρος εξακολουθεί να θυμίζει ένα απέραντο εργοτάξιo αλλά αυτό που αντικρίσαμε εκεί πίσω από την πράσινη περίφραξη, σε καμιά περίπτωση δεν μοιάζει με εκείνο που είχαμε στο μυαλό μας όλους αυτούς τους μήνες.

Οι εικόνες που βλέπεται είναι από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στελέχη της δημοτικής κίνησης «Κομοτηνή-Νέα Εποχή», με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Δάμωνα Δαμιανό, προκειμένου να αποτυπώσουν επιτόπου την εξέλιξη του έργου αλλά και να εκφράσουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους γι΄ αυτό που πρόκειται να παραδοθεί στους πολίτες της Κομοτηνής ως νέα εκδοχή του ιστορικού πάρκου της πόλης μας.

Το έργο είναι ενταγμένο στο γενικότερο πρόγραμμα του URBAN, με χρηματοδότηση 1.800.000 ευρώ από αυτό και 1.200.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο έχει υπογραφεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2007, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008, ενώ η μελέτη που έχει γίνει το 2001-2003, έχει ολοκληρωθεί και έχει παραληφθεί από το 2006.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΑΜΩΝΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
damonparko1 «Εδώ ήταν το πάρκο της Κομοτηνής. Το πάρκο στο οποίο μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες, πέρασαν τη ζωή τους άνθρωποι οι οποίοι σήμερα είναι 60 και 70 χρονών, αγάπησαν, ερωτεύτηκαν, περπάτησαν, αγαλλίασε η ψυχή τους…Όπως βλέπετε σήμερα έχουμε αυτούς τους απείρου κάλους κίονες οι οποίοι συμβολίζουν ότι πιο κακόγουστο, ότι πιο κιτς θα μπορούσε να επινοήσει εγκέφαλος μηχανικού ή αρχιτέκτονα προκειμένου να υποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον του πάρκου της Κομοτηνής.

Αν είχαμε κάποιες αμφιβολίες πριν μπούμε εδώ μέσα γιαυτό που κάνουμε σήμερα, οι αμφιβολίες μας αυτές αίρονται αυτοστιγμεί από αυτή την καταστροφή η οποία συμβαίνει. Παντού υπάρχουν πλακάκια, τσιμεντόδρομοι, τα δένδρα έχουν αποψιλωθεί, οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί για τον αριθμό που θα κοβόταν έχουν πάει περίπατο, το περιβάλλον έχει εξαφανιστεί και στη θέση του πέφτουν λεφτά, τσιμέντα και μπετόν, για να απορροφηθούν οι πόροι που έχουν προβλεφθεί για το συγκεκριμένο έργο.

Το καταγγέλλουμε στην κοινωνία της Κομοτηνής και σε όλους τους πολίτες του νομού Ροδόπης, γιατί το πάρκο αυτό είναι το κεντρικό πάρκο της πόλης που το χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες αυτού του νομού. Δεσμευόμαστε ότι αυτό που συντελείται δεν θα το αφήσουμε έτσι. Ήταν υποχρέωση της δημοτικής αρχής να βγει πρώτη και να ενημερώσει όλα τα τοπικά ΜΜΕ για το τι ακριβώς γίνεται και να εξηγήσει γιατί γίνεται αυτό που γίνεται.

Πήραμε την πρωτοβουλία ως δημοτική κίνηση προκειμένου να καταδείξουμε τους φόβους μας, τις ενστάσεις μας και να πούμε ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται στο κέντρο της Κομοτηνής θα σταματήσει εδώ. Καλούμε όλους τους πολίτες αυτής της πόλης να πάρουν οι ίδιοι πλέον την πρωτοβουλία και να διαμαρτυρηθούν μαζικά ζητώντας τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, όπως θα το κάνουμε εμείς ως δημοτική παράταξη, με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση του σώματος για το πάρκο.

Όλες οι υπόλοιπες δικαιολογίες ότι το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση, ότι σήμερα υλοποιείται το σχέδιο εκείνο το οποίο είχε αποφασισθεί είναι έωλες και προσχηματικές, γιατί σε κάθε περίπτωση, το τι αποφασίσει κανείς στα χαρτιά είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που στην πραγματικότητα συμβαίνει. Σκεφτείτε πόσο όμορφη θα γινόταν η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και πόσο σπουδαίο ήταν το σχεδιάγραμμά της και πως έγινε. Σκεφτείτε τι πάει να γίνει σήμερα εδώ. Είναι ώρα οι πολίτες να αντιδράσουν.

Είναι γεγονός ότι το σχέδιο το μελετητικό κατατέθηκε την προηγούμενη τετραετία, κατά τη διάρκεια της οποίας ήμουν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αλλά το τι υπάρχει στο σχέδιο σε σχέση με αυτό που βλέπουμε εδώ είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Κανείς στο δημοτικό συμβούλιο όταν πέρασε το σχέδιο τότε δεν ήρθε να μας πει ότι θα αποψιλωθεί το φυτικό κεφάλαιο και θα γεμίσει ο τόπος πλακάκια όπως της πλατείας, γκρίζα και άχρωμα πλακάκια, μέσα σε ένα χώρο που ήταν φυσικό περιβάλλον από το 1930 οπότε και υφίσταται αυτό το πάρκο στην πόλη μας. Κανείς δεν ήρθε να μας εξηγήσει στην πορεία του έργου από τη σημερινή δημοτική αρχή εδώ και 20 μήνες. Αντ’αυτού βαυκαλίζονται μόνοι τους ότι κάνουν έργο και αυτό παρουσιάζεται ως ένα σημαντικό έργο της νέας διοίκησης του δήμου».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: