ΕΑΣ: «ΖΗΤΑΜΕ ΡΥΜΘΙΣΗ ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΧΑΡΙΣΜΑ»


Στους δρόμους βρέθηκαν πάλι σήμερα οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη της κεντρικής πλατείας και πορεία προς την περιφέρεια Α Μ-Θ.

Το ότι οι εργαζόμενοι της Ένωσης ή του ΛΑΝΑΡΑ είναι απλήρωτοι δεν είναι ένα ατομικό τους πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα που αγγίζει όλη την πόλη. Άνθρωποι απλήρωτοι, άνθρωποι που οδηγούνται στο περιθώριο, άνθρωποι με αβέβαιο μέλλον, που δεν αποτελούν πια παραγωγικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Η αγορά στενάζει. Τα καταστήματα είναι άδεια γιατί και οι τσέπες των πολιτών είναι άδειες, όπως πολύ χαρακτηριστικά μας είπε και ο πρόεδρος των απεργών της ΕΑΣ.

Συνθήματα ξεχασμένα από καιρό αποκτούν πλέον νέο νόημα και περιεχόμενο…
«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Κυριάκος Καφαλής πρόεδρος εργαζομένων ΕΑΣ
«ΟΤΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
« Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι είμαστε 17 μήνες απλήρωτοι αλλά γενικότερα η αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι σε όλα αυτά που γίνονται γύρω μας. Έχει 6 χρόνια που παίρνουμε υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις και κανένα αποτέλεσμα θετικό για μας. Πέρα από τους εργαζόμενους, ο ρόλος της Οργάνωσης είναι πολύ σημαντικός για τον τόπο γιατί ισορροπεί κάποιες καταστάσεις εδώ πέρα. ΄Οταν θα φύγει η Ένωση από τη μέση θα γίνουν τρομακτικά πράγματα. Θα μείνουν μόνο οι έμποροι που αποσκοπούν μόνο στο χρήμα με οποιοδήποτε κόστος. Καθώς ερχόμασταν στην πλατεία για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη διαμαρτυρία παρατηρούσαμε όλη την αγορά της Κομοτηνής άδεια. Η αγορά είναι άδεια γιατί και οι τσέπες των πολιτών είναι άδειες και αυτό συμβαίνει γιατί τα χρήματα τα μοιράζονται οι λίγοι. Είναι ευκαιρία και είναι καιρός τα χρήματα να μοιραστούν σε πολλούς για να γεμίσουν και οι αγορές για να ‘ρθεί και το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων».

Μάγδα Καρδίμη, για 17 μήνες απλήρωτη εργαζόμενη της ΕΑΣ
«ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ»
«Δεν ζητάμε χάρισμα των χρεών, ζητάμε ρύθμιση για να μπορέσει η Ένωση να φύγει από αυτό το αδιέξοδο και να μπει σιγά σιγά σε μια σωστή λειτουργία. Η Ένωση δεν προσφέρει μόνο θέσεις εργασίας σε 125 άτομα αλλά είναι και σταθεροποιητικός παράγοντας για τους αγρότες της περιοχής. Αυτή τη στιγμή αδυνατεί να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει σαν ένωση και οι έμποροι αλωνίζουν αγοράζοντας τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές. Φτάσαμε σε ένα σημείο που ο αγρότης παρακαλάει τον έμπορο να του πάρει το προϊόν του για να μην του μείνει στο χωράφι. Αυτό είναι κατάντια. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον αλλά κρατάω κάποιες ελπίδες γιατί δεν θέλω να φανταστώ ότι αυτοί που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα δεν θα δώσουν λύση. Αν θέλουν να το λύσουν μπορούν γιατί χαρίζουν εκατομμύρια σε βιομηχάνους και τραπεζίτες».

Νίκος Σκοπιανός πρόεδρος της ΕΑΣ
«ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
«Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ένωσης αλλά είναι και γενικότερα όλων των παραγωγικών επιχειρήσεων και αυτό το βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Αυτή η δύσκολη οικονομική συγκυρία απέδειξε ότι τελικά ούτε η αγορά είναι αυτή που μπορεί να αυτορυθμιστεί και να δημιουργήσει ισορροπίες γιατί το μόνο που δημιουργεί είναι κερδοσκοπικές τάσεις, καρτέλ, τραστ, που λειτουργούν ενάντια στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Αυτή λοιπόν η δύσκολη οικονομικά συγκυρία απέδειξε ότι η ύπαρξη του κράτους είναι αναγκαία και απαραίτητη όπως επίσης και οι οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας που είναι οι συνεταιρισμοί. Επομένως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως πρέπει αυτό το κοινωνικό κράτος να στηρίξει προσπάθειες σαν τις δικές μας προκειμένου να μπορέσουμε κι εμείς να στηρίξουμε το εισόδημα κοινωνικά ευπαθών ομάδων όπως οι αγρότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δύσκολα προβλήματα».

Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις της ΕΑΣ δήλωσαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κοτσάκης που βρέθηκε σήμερα με τους απεργούς στην πλατεία όσο και ντόπιοι καλλιτέχνες, όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Χρήστος Χατζόπουλος, οι Βαλκανατόλια, ο Ηλίας Ιωαννάκης και άλλοι λιγότερο γνωστοί αλλά αξιέπαινοι για την ευαισθησία τους απένταντι σε ένα τόσο σοβαρό τοπικό κοινωνικό ζήτημα, που έδωσαν το «παρών» στην χθεσινοβραδινή συναυλία διαμαρτυρίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: