ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ.ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΔΕΥΑΚ

Τις θέσεις του συνδυασμού «Κομοτηνή-Νέα Εποχή» για την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Δάμων Δαμιανός σε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο κ. Δαμιανός μεταξύ άλλων ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε οτι αφορά τη διαχείριση της ΔΕΥΑΚ από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και την δημοσιοποίηση των καταλόγων με τους μεγάλους καταναλωτές που σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα του τοπικού τύπου έχουν φεσώσει την επιχείρηση και την οδηγούν σε επιπλέον οικονομικά ανοίγματα.

Τοποθέτηση Δάμωνα Δαμιανού

Για μια νέα κοινωνική συμφωνία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με τους Δημότες

Κυρίες και κύριοι,

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής των πολιτών για τα λάθη του παρελθόντος και τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις στην τιμολογιακή της πολιτική.

Επισκεφθήκαμε ως παράταξη χθες τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση και τους διαβεβαιώσαμε ότι αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι ότι δεν μπορούν να ευθύνονται εκείνοι και να επωμίζονται το βάρος της λαϊκής αποδοκιμασίας για τις αστοχίες, την κακοδιαχείριση ή τις ρουσφετολογικές πολιτικές των διοικήσεων που πέρασαν μέχρι σήμερα. Τους εργαζομένους, εμείς οι πολίτες οφείλουμε να τους περιβάλουμε με εμπιστοσύνη και σεβασμό γιατί με την εργασία τους και την ευσυνειδησία τους κράτησαν όρθια και λειτουργούσα μια επιχείρηση πάνω στην οποία πολλοί έστησαν πολιτικές καριέρες, πάντα με το αζημίωτο βέβαια.

Είναι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. όμως και ένας χώρος που βρέθηκε στην δίνη πολιτικών αντιπαραθέσεων που έφτασαν στην πόρτα του εισαγγελέα και συντάραξαν την πολιτική ζωή της Κομοτηνής για πολλούς μήνες.

Θέση μας που διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ο κύκλος των δικαστικών εμπλοκών πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις. Ήμασταν εμείς άλλωστε που από την προεκλογική περίοδο ακόμα είχαμε διατυπώσει καταγγελίες για τις πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης, γεγονότα που μάς τα επιβεβαίωσαν χθες στην συνάντησή μας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και ομιλούμε ασφαλώς, για καθεστώς απευθείας αναθέσεων έργων πολλών εκατομμυρίων, για αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων που ουδέποτε συνεδρίασαν με νόμιμη κλήση του συνόλου των μελών τους, για μεγάλα ανοίγματα το κόστος των οποίων σήμερα, η νέα διοίκηση προσπαθεί να μετακυλίσει στις πλάτες των μικρομεσαίων καταναλωτών.

Δεν είμαστε πρόθυμοι όμως στο όνομα του παρελθόντος να αποδεχθούμε την θεωρία των αποδιοπομπαίων τράγων που καλούνται να πληρώσουν για όλα. Ενώ κάποιοι άλλοι για διάφορους λόγους συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της επιχείρησης διατηρώντας τις ίδιες κρίσιμες και νευραλγικές θέσεις που είχαν και στο παρελθόν, σαν να μην έγινε τίποτα, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Θέλουμε δηλαδή, η κάθαρση να είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική.

Δεν μπορεί με άλλους λόγους, η κάθαρση να είναι επιλεκτική γιατί τότε εμφορείται προφανώς από πολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες και θα καταγγέλλουμε στους πολίτες.

Η πολιτική που ασκούμε απέναντι στην δημοτική αρχή δεν είναι μηδενιστική. Γι΄ αυτό και αναγνωρίζουμε τα βήματα που έγιναν από την διοίκηση του κ. Παράσχου τόσο στην περίπτωση ψήφισης κανονισμών προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης όσο και για την δυνατότητα που μάς έδωσε στους συμβούλους της αντιπολίτευσης να έχουμε εικόνα για τις δημοπρατήσεις έργων και τους αναδόχους του τελευταίου 18οχταμήνου, εικόνα που δεν είχαμε ούτε και ως σύμβουλοι της συμπολίτευσης την προηγούμενη τετραετία.

Όμως μια επιχείρηση με το εύρος των αντικειμένων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., με τον αριθμό των εργαζομένων της και τον κοινωνικό χαρακτήρα της, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το στοιχείο της κοινωνικής συμφωνίας, της διαδραστικής σχέσης με τον πολίτη -που είναι και πελάτης της ταυτόχρονα-, που δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης, με στόχο να υποχωρήσει η καχυποψία που σήμερα κυριαρχεί.

Όταν μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας είναι τραυματισμένη στην συνείδηση της κοινής γνώμης, δεν σπεύδεις ως πολιτική ηγεσία να μεταφέρεις το κόστος των ελλειμμάτων της στις πλάτες όλων εκείνων που είναι τα υποζύγια των φοροεισπρακτικών επιδρομών της κεντρικής κυβέρνησης.

Αναφέρομαι στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., που ξένισαν με το ύψος τους και έστρεψαν την κοινή γνώμη της πόλης για μια ακόμη φορά εναντίον της. Τι λέει ο απλός πολίτης; Τα ελλείμματα των απευθείας αναθέσεων, των υπόγειων διαδρομών και της αδιαφανούς λειτουργίας, εγώ θα κληθώ να καταβάλω;

Ποιο είναι το παράδειγμα και το ηθικό δίδαγμα αυτής της πολιτικής λοιπόν; Ότι προκειμένου εγώ ως διοίκηση να συγκεντρώσω 1,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που έχω υπολογίσει ότι μου χρειάζονται για να ισοσκελίζω λογιστικά τα έξοδα με τα έσοδά μου, θα καταφύγω σε δανεισμό από τους καταναλωτές. Γιατί περί αυτού πρόκειται και θα σας το εξηγήσω αμέσως για να το αντιληφθείτε: Η δημοτική αρχή που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2006, υποστήριξε στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα τιμολόγια στο νερό δεν είχαν αναπροσαρμοσθεί από το 2004 και μετά. Αν συνυπολογίσετε την τετραετία που μεσολάβησε από τότε και επιχειρήσετε σωρευτικά να προσθέστε όλες τις αναπροσαρμογές στην βάση του ετήσιου πληθωρισμού που υπολογίζεται στο 3 έως 4% αυτό σημαίνει ότι μια δίκαιη και αναμενόμενη αύξηση δεν θα έπρεπε αναδρομικά να υπερβαίνει το 15%. Η νέα διοίκηση, όμως, ακολουθώντας την νεοφιλελεύθερη πεπατημένη της κυβέρνησης, εκτόξευσε τις κλίμακες των μικρομεσαίων καταναλώσεων μέχρι και 45%. Αυξάνοντας ταυτόχρονα το πάγιο κατά 20%, από τα 8 στα 10 ευρώ.

Η επίσημη απάντηση που δίνεται είναι ότι οι κατηγορίες κατανάλωσης από 0 έως 10 κυβικά μέτρα νερού παρέμειναν ανέπαφες και ότι σε κάθε περίπτωση εκείνος που σπαταλά θα πρέπει να πληρώνει.

Επειδή όμως είναι πασίδηλο ότι η κοινωνία της πόλης δεν έχει εκλάβει τις αυξήσεις αυτές ως τιμωρία του σπάταλου καταναλωτή, αλλά ως περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ταλαιπωρημένου φτωχού και μεσαίου δημότη, θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Καμία πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αν προηγουμένως δεν γίνει κτήμα του πολίτη. Αν δεν βγεις να του εξηγήσεις την σκοπιμότητα των επιλογών σου και την αποτελεσματικότητα των μέτρων σου. Αν δεν έχει προηγηθεί, δηλαδή, μια μίνιμουμ έστω κοινωνική συμφωνία. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα πείθει τους πολλούς για την αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε να συμβάλουν στην εφαρμογή και την επιτυχία της πολιτικής σου πρότασης.

Η πρότασή μας αναλύεται ως ακολούθως και έχει δύο στόχους: από την μια να δοθεί ένα πραγματικό κίνητρο στον Κομοτηναίο να μειώσει την κατανάλωση του νερού, άρα να αποκτήσει και περιβαλλοντική συνείδηση και από την άλλη να του δώσει την αίσθηση ότι στην συγκέντρωση του ποσού που προϋπολογίζεται να εισπραχθεί από τους λογαριασμούς της οικιακής κατανάλωσης συμμετέχει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι στη βάση άδικων χαρατσιών.

Ζητάμε λοιπόν από την διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης που σήμερα διαμορφώνεται από 0-10 κυβικά μέτρα νερού, αυτή να φθάνει τα 20 κυβικά μέτρα νερού με τιμή σταθερή στα 0,37 λεπτά του ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ περισσότερες οικογενειακές καταναλώσεις θα καρπωθούν ενός ευεργετικού μέτρου που θα τους απαλλάσσει από οποιαδήποτε αύξηση μέχρι και τα 20 κυβικά μέτρα από τα 10 που ίσχυαν έως σήμερα. Για να ενισχυθεί περαιτέρω, δε, το κίνητρο της εξοικονόμησης νερού, η επόμενη ακριβώς κατηγορία που θα διαμορφωθεί από κατανάλωση μεταξύ 20 και 50 κυβικών μέτρων να παραπέμπεται απευθείας σε διπλασιασμό και να τιμολογείται προς 0,74 λεπτά το κυβικό μέτρο για κάθε κυβικό κατανάλωσης πάνω από τα πρώτα 20. Και από τα 50 κυβικά και πάνω να πηγαίνουμε απευθείας στο 1 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε να μειώσουμε το κόστος σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών που είναι οι μικροί καταναλωτές και να εισπράξουμε περισσότερα είτε από τους μεγάλους καταναλωτές είτε από εκείνους που είναι σπάταλοι και άρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή σπατάλη τους οδηγεί στο ταμείο.

Ταυτόχρονα ζητούμε από την δημοτική αρχή να δημοσιοποιήσει τους καταλόγους των μεγάλων καταναλωτών που έχουν φεσώσει σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα του τοπικού τύπου την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και την οδηγούν σε επιπλέον οικονομικά ανοίγματα. Δεν ζητούμε την διαπόμπευση προσώπων, ζητούμε όμως να μάθουμε αν μετά τις οχλήσεις της διοίκησης αυτοί οι μεγαλοοφειλέτες συμμορφώθηκαν και προέβησαν σε ρύθμιση ή αποπληρωμή των χρεών τους ή συνεχίζουν να απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας. Αλλιώς προς τι η διοχέτευση πληροφοριών στον τύπο περί μπαταχτσήδων; Μήπως για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο; Είναι δίκαιο αυτό για το σύνολο που καταβάλει από το υστέρημά του με συνέπεια τις υποχρεώσεις του;

Όσο για πώς θα καλυφθούν οι διαφορές στις εισπράξεις που πιθανώς θα προκύψουν, από το μέτρο που εισηγούμαστε, αυτό θα συμβεί με το εξορθολογισμό της λειτουργίας της επιχείρησης που θα προκύψει από την κατάργηση ρουσφετολογικών πολιτικών αυθαίρετης μείωσης των λογαριασμών που διεύρυναν το έλλειμμα για εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας, την διαφάνεια στους όρους λειτουργίας της, από την επέκταση του δικτύου των παροχών της, από την αναπτυξιακή της προοπτική.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος που καλείται η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τα επόμενα χρόνια να παίξει στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης με την κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων και της επέκτασης των δικτύων της που θα ακολουθήσουν την φυσική επέκταση των ορίων της πόλης μετά και την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, είναι μεγάλος και καθοριστικός. Όπως μεγάλος, καθοριστικός και αναπτυξιακός υπήρξε ο ρόλος της την προηγούμενη δεκαετία στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης της πόλης και της σύνδεσης του συνόλου της σχεδόν σήμερα, με τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: