συνέντευξη Δάμωνα Δαμιανού στο Ρ/Σ Δίαυλος Ροδόπης

 

Βασικά σημεία συνέντευξης Δάμωνα Δαμιανού στο Ρ/Σ Δίαυλος Ροδόπης και στην δημοσιογράφο Μαρία Παπαδοπούλου      

«Έχουμε ανάγκη από αποτελεσματικούς πολιτικούς και όχι από καλά παιδιά που σφίγγουν χέρια σε χορούς και πανηγύρια»    
 

  • Για τις διοικητικές αλλαγές που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση

 

«Εκφράζω ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς μέχρι σήμερα αποτελεί μόνο σχέδιο επί χάρτου. Οι αμφιβολίες μου αυτές εντείνονται από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Για να γίνουν τέτοιου είδους μεγάλες ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει και μια ισχυρή κυβέρνηση. Ισχυρή και πολιτικά και κοινοβουλευτικά που να αντέχει τους κραδασμούς. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε κοινοβουλευτικά ισχυρή.

Πέραν όμως απ΄ αυτό το γεγονός, ακόμα κι εάν προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτά που ως «έπεα πτερόεντα» διαχέονται στην επικαιρότητα, η άποψή μας όπως εκφράστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο και σε παλαιότερη συνεδρίαση, είναι ότι διοικητική μεταρρύθμιση με απλές συνενώσεις δήμων, χάριν εξυπηρέτησης κάποιων μικροτοπικών, μικροκομματικών συμφερόντων και διευθέτησης επιμέρους ζητημάτων, δεν συνιστά θεσμική ολοκλήρωση για την χώρα.

Θεσμική μεταρρύθμιση υπακούει στην λογική αποκέντρωσης του κράτους, με αιρετά περιφερειακά όργανα και αιρετό περιφερειάρχη, με μεταβίβαση, δηλαδή, στην παρακμάζουσα αυτή την περίοδο ελληνική περιφέρεια, αρμοδιοτήτων και πόρων που είναι αναγκαίοι προκειμένου να συντελεστεί η περιφερειακή ανάπτυξη.

Χρειάζεται με άλλα λόγια μια διαφορετική πολιτική φιλοσοφία την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει.

Το να ενωθεί η Κομοτηνή με την Ξυλαγανή ή με το Σιδηροχώρι δεν μου λέει τίποτε απολύτως. Σκεφθείτε ότι από το 1998 που υπάρχουν αυτοί οι περιφερειακοί δήμοι, ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να στελεχωθούν από επαρκές επιστημονικό προσωπικό για να κατορθώσουν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, δεν έχουν κατορθώσει να έχουν ένα στοιχειώδες δίκτυο εσωτερικής συγκοινωνίας και επικοινωνίας, επαφής των πολιτών απομακρυσμένων οικισμών με την έδρα των δήμων και είναι βέβαιο ότι και στην Ροδόπη όταν έγιναν αυτές οι συνενώσεις με τον πρώτο «Καποδίστρια», που ήταν αναγκαίος για την εποχή του, έγιναν παρ΄ όλα αυτά και τότε με κάποιες επιλογές που είχαν συγκεκριμένη κομματική σκοπιμότητα. Εάν αυτό επαναληφθεί και τώρα τότε δεν οδηγούμαστε παρά μόνο στην περαιτέρω συρρίκνωση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και την εξυπηρέτηση κάποιων τοπικών τοπαρχών σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς, ζητάμε μια ειδική προ ημερήσιας διατάξεως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής προκειμένου οι δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα σε ό,τι αφορά το νομό Ροδόπης.

Πολύ φοβούμαι σε κάποια τοπικά κομματικά γραφεία εξυφαίνονται διεργασίες για τους δήμους και βάλτε και το «αλατοπίπερο» για την Θράκη που έχει να κάνει με τους «εθνικούς λόγους» λόγω της ύπαρξης της μειονότητας που εξαιτίας αυτών στο παρελθόν έγιναν «εγκλήματα» στην περιοχή προκειμένου να κερδίζουν οικονομικά και πολιτικά ορισμένοι συγκεκριμένοι παράγοντες. Επιτέλους, να μπει τέλος σε αυτή την λογική.        

  • Για το θέμα του νοσοκομείου Κομοτηνής

 

«Σεβόμαστε τον αγώνα που κάνουν οι γιατροί της Κομοτηνής. Πρέπει να σημειώσω όμως ότι εκ των πραγμάτων αυτός ο αγώνας είναι υποθηκευμένος από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές όσο και με αυτές καθαυτές τις άθλιες διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν μέσα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Όλα αυτά όμως έχουν καταντήσει να λειτουργούν εις βάρος της υγείας του πολίτη της Ροδόπης.

Ζούμε στο 2008 και οι απαιτήσεις μας από την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης είναι αυξημένες και έτσι θα άλλωστε έπρεπε να είναι σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Στο δημοτικό συμβούλιο καταγγείλαμε ότι στο υπουργείο Υγείας δόθηκε μια κομματική παράσταση χάριν της δημοσιότητας για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Ο νομάρχης και ο δήμαρχος Κομοτηνής που παρέστησαν εκεί, έχουμε την εντύπωση ότι αποτέλεσαν το ντεκόρ για να γίνει πιο αληθοφανής αυτή η παράσταση, ώστε να συγκαλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες που ανήκουν στην κυβέρνηση η οποία εδώ και πέντε χρόνια δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για να δημιουργηθεί ένα νέο νοσοκομείο που τόσο ανάγκη έχει η Κομοτηνή.

Από τη στιγμή που ο δήμαρχος παραδέχεται στο δημοτικό συμβούλιο ότι εφόσον δεν χρηματοδοτηθεί η προμελέτη από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την οποία απαιτείται 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα οποία ο νομάρχης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν, δεν πρόκειται να ξεκινήσει οτιδήποτε για το νοσοκομείο, όλα τα υπόλοιπα που λέγονται και γίνονται είναι έωλα.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής δεν έχει κανένα λόγο να γίνεται ντεκόρ σε κομματικές παραστάσεις κενές περιεχομένου.

Οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια έντονα ανταγωνιστική εποχή όπως είναι η σημερινή, ο πολιτικός κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του και την συνέπεια λόγων και έργων και όχι από το πόσο καλό παιδί είναι. Έχουμε ανάγκη από συνεπείς και αποτελεσματικούς πολιτικούς και όχι από καλά παιδιά που σφίγγουν χέρια σε χορούς και πανηγύρια»         

  • Για τις προκάτ σχολικές αίθουσες στις αυλές των σχολείων  

 

«Την δεκαετία του ΄80 η Κομοτηνή γέμισε με σχολικές αίθουσες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Την δεκαετία του ΄90, ήμασταν  από τους πρώτους νομούς της χώρας, που καταργήθηκε η απογευματινή βάρδια στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ελληνικό κράτος ήταν, δηλαδή, πιο εύρωστο την δεκαετία του 80 όταν μπορούσε να χτίζει σχολειά και σήμερα έχει φθάσει στο σημείο να χτίζει προκάτ αίθουσες εξαφανίζοντας και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για τα παιδιά που ασφυκτιούν ζώντας μέσα στα διαμερίσματα; 

Η κυβέρνηση στο βαθμό που ακολουθεί πολιτική προκάτ και ακαλαίσθητων κατασκευών μέσα στις υφιστάμενες σχολικές αυλές, είναι απολύτως υπεύθυνη για την εικόνα αυτή.

Ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας οφείλει να μην συνηγορεί σε αυτούς του είδους τις επιλογές από τις οποίες απουσιάζει η αισθητική, είναι παιδαγωγικά προβληματικές  και συγκρούονται με την βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της.

Δεν μπορεί να ξεπουλούν την δημόσια περιουσία έναντι «πινακίου φακής» στο Βατοπαίδι και να μην έχουν χρήματα για να χτίσουν κανονικά σχολειά. Είναι απαράδεκτο!».    

  • Για το άλσος της Αγίας Παρασκευής

 

«Στο άλσος της Αγίας Παρασκευής θα εκδηλωθεί η επόμενη κινητοποίηση της παράταξής μας σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουμε για το τι γίνεται εκεί μέσα. Είναι το επόμενο πεδίο αγώνα για τους ενεργούς πολίτες της Κομοτηνής.

Είναι βάσιμοι οι φόβοι μας και οι υπόνοιες μας ότι συντελείται σήμερα μια απαξίωση του πάρκου γιατί κόβονται ανεξέλεγκτα δέντρα, εξαντλείται, δηλαδή, το φυσικό κεφάλαιο του πάρκου χωρίς να τηρείται η συμφωνία που είχε γίνει εξαρχής ότι θα φύγουν κάποιες ελάχιστες συστάδες δέντρων που είναι παλιά και γέρικα και άρα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Η εικόνα την οποία έχουμε αυτή την στιγμή είναι ότι τόνοι τσιμέντου πέφτουν μέσα σ΄ ένα πάρκο. Ρωτάμε λοιπόν, τι χρειάζονται τόσα μπετά μέσα σ΄ ένα πάρκο; Τα πάρκα σε όλο τον κόσμο δέχονται τόσο μεγάλους όγκους τσιμέντων όταν εξωραΐζονται και αναπλάθονται; Τα πάρκα είναι φυσικοί χώροι με χωμάτινες διαδρομές ή με κιβόλιθυους, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των θαμώνων, των επισκεπτών, των αθλουμένων, όλων των ηλικιακών και κοινωνικών κατηγοριών των πολιτών.

Μήπως τελικά τα λεφτά είναι στα μπετά και κάποιοι επιδιώκουν από εκεί να βγάλουν υπερκέρδη;

Εμείς την προηγούμενη τετραετία ψηφίσαμε μια ανάπλαση που έλεγε ότι θα παραδοθεί στους πολίτες του ως χώρος πρασίνου που θα αποτελεί μια φυσική ενότητα χώρου μεταξύ της πλατείας και του σημερινού άλσους, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ιστορικότητα της περιοχής στο βάθος της διαχρονικής της διαδρομής. Αυτό σήμερα δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνεται».  

  • Φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ

 

«Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ αντανακλούν την «δεξιά» πολιτική φιλοσοφία της σημερινής δημοτικής αρχής. Η φιλοσοφία αυτή υπακούει στην λογική ότι τα ελλείμματα μιας επιχείρησης θα τα κλείσουμε διπλασιάζοντας τις χρεώσεις,  μετακυλίωντας το κόστος στους καταναλωτές και μάλιστα στην μεγάλη μάζα των καταναλωτών που δεν είναι φυσικά μεταξύ των προνομιούχων πολιτών.

Σέβομαι τον κ. Παράσχου, τον οποίο θεωρώ έντιμο και αξιοπρεπή που καταβάλει μια φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου να κάνει κάθαρση σε μια επιχείρηση η οποία υπονομεύθηκε ως προς την λειτουργία της για μια δεκαπενταετία από ακατάλληλες διοικήσεις που στοίχισαν στην οικονομία του τόπου και στην τσέπη τω καταναλωτών.

Όμως, το κόστος της εξυγίανσης δεν μπορεί να το πληρώσουν οι καταναλωτές που δοκιμάζονται ήδη από αυξημένα τιμολόγια όλων των υπολοίπων ΔΕΚΟ.

Μια γενναία πολιτική συμπεριφορά θα ήταν η αύξηση του κόστους του νερού απέναντι σε εκείνους που πραγματικά ξοδεύουν υπέρμετρα  και άρα δικαιούνται να τιμωρηθούν γι΄ αυτήν την άσκοπη σπατάλη. Όταν τιμωρούμε τον κάθε καταναλωτή που υπερβαίνει τα 10 κυβικά το δίμηνο με αυξήσεις μέχρι και 48% στο κόστος του τιμολογίου, σημαίνει πρακτικά ότι θέλουμε να πάρουμε πολλά από πολλούς, αδιακρίτως κοινωνικής κατηγορίας, ενώ θα μπορούσαμε ίσως να πάρουμε πολύ περισσότερα από λιγότερους, από κείνους που πραγματικά και ξοδεύουν υπέρμετρα και μπορούν να πληρώσουν».   

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: