Ο «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ» ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΣΟΦΟΚΛΗ

«ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ Τύραννος – Επί Κολωνώ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008, ΩΡΑ 21.00

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Ξεκίνησε η προπώληση και θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα της παράστασης, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας, (Πρώην Ε.Ο.Τ.) στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, καθώς και στο ταμείο του Φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία Δράμας από τις 10:30 μέχρι τις 13:30 και από τις 18:30 μέχρι τις 21:30.

Δύο από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας με επίκεντρο το πρόσωπο του Οιδίποδα συναντιούνται στη σκηνή σε μια ενιαία παράσταση.

Ο Οιδίποδας συμπυκνώνει την ουσία του τραγικού ανθρώπου. Κάθε του βήμα προς την αναζήτηση της αλήθειας και της πραγματικής του ταυτότητας τον φέρνει πιο κοντά στην τραγική του μοίρα. Σαν γνήσιος τραγικός ήρωας, όταν διαπιστώνει την πλάνη του, επιλέγει την αυτοτιμωρία και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι τον Κολωνό στην Αθήνα. Μέσα από αυτό το οδοιπορικό ορθώνεται και πάλι και βρίσκει τη γαλήνη στο «θάνατο», αποκαλύπτοντας μάς το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Η Ρούλα Πατεράκη, ανατρεπτική και αντισυμβατική, καταθέτει τη δική της πρόταση σε μια ενιαία παράσταση πάνω στο μύθο του τραγικού απογόνου του οίκου των Λαβδακιδών.

Λίγα λόγια…

Ο μύθος :

Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, μαθαίνει από ένα χρησμό ότι θα τον σκοτώσει ο γιος που θα αποκτήσει. Όταν η γυναίκα του η Ιοκάστη γεννάει αγόρι, ο Λάιος το δίνει σ’ έναν βοσκό με τη διαταγή να το θανατώσει. Ο βοσκός όμως λυπάται το μωρό και δεν εκτελεί τη διαταγή με αποτέλεσμα ο Οιδίποδας να σωθεί και να μεγαλώσει σαν γιος του βασιλιά της Κορίνθου, Πολύβου. Σε κάποιο γλέντι, ο Οιδίποδας ακούει ότι δεν είναι πραγματικός γιος του Πόλυβου και αποφασίζει να πάει στο Μαντείο των Δελφών για να μάθει την αλήθεια. Ο χρησμός του αποκαλύπτει ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του.

Ο Οιδίποδας, καθώς θεωρεί πραγματικό του πατέρα τον Πόλυβο, αποφασίζει να απομακρυνθεί από την Κόρινθο. Φεύγοντας όμως, πέφτει πάνω στον αληθινό του πατέρα, τον Λάιο, τον οποίο μέσα στην άγνοιά του, σκοτώνει. Συνεχίζει το δρόμο του και φτάνει στη Θήβα, όπου καθώς απαλλάσσει την πόλη από τα δεινά της, λύνοντας το αίνιγμα της Σφίγγας, γίνεται βασιλιάς και χωρίς να γνωρίζει ότι η βασίλισσα Ιοκάστη είναι μητέρα του, την παντρεύεται και αποκτά μαζί της τέσσερα παιδιά Οιδίπους τύραννος.

Ο Οιδίπους τύραννος παρουσιάστηκε στην Αθήνα γύρω στο 430 π.Χ. Όταν ξεκινά η τραγωδία, στην πόλη της Θήβας έχει ξεσπάσει μια φοβερή επιδημία που απειλεί ανθρώπους και ζώα. Ο βασιλιάς Οιδίποδας, γνωρίζοντας τη συμφορά που έχει πλήξει την πόλη και το λαό του, έχει στείλει τον Κρέοντα, αδελφό της γυναίκας του Ιοκάστης στο Μαντείο των Δελφών να ζητήσει τη συμβουλή του θεού Απόλλωνα. Ο χρησμός είναι ξεκάθαρος: για να σωθεί η πόλη από το μίασμα πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο φονιάς του Λάιου. Ο Οιδίποδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακαλύψει τον δράστη. Ο μάντης Τειρεσίας και ένας βοσκός κρατούν το κλειδί για την αποκάλυψη του ενόχου που δεν είναι παρά ο ίδιος ο βασιλιάς. Ο Οιδίποδας συνειδητοποιεί ότι, χωρίς να το γνωρίζει, αυτός που σκότωσε στην πορεία του για τη Θήβα ήταν ο πατέρας του, Λάιος και ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε ήταν η μητέρα. Οι φοβερές αποκαλύψεις συντρίβουν τους ήρωες: η Ιοκάστη αυτοκτονεί, ενώ ο Οιδίποδας τυφλώνεται και αυτοεξορίζεται από τη Θήβα. Οιδίπους επί Κολωνώ.

O Οιδίπους επί Κολωνώ, το τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή, παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 401 π.Χ., μετά τον θάνατο του συγγραφέα.

Ο Οιδίποδας, τυφλός και εξαθλιωμένος, συνοδευόμενος από την κόρη του Αντιγόνη φτάνει κοντά στο ιερό των Ευμενίδων στο λόφο του Κολωνού στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με τον χρησμό του Απόλλωνα θα βρει λύτρωση από τις συμφορές του. Ο Οιδίποδας αποκαλύπτει στο βασιλιά της Αθήνας, Θησέα, ότι αν ταφεί στην Αθήνα θα γίνει προστάτης της και θα της χαρίσει τη νίκη στη σύγκρουση που επίκειται με την πόλη της Θήβας. Ο Θησέας υπόσχεται στον Οιδίποδα φιλοξενία και προστασία ενάντια σε κάθε ξένη απειλή. Ο Κρέοντας και ο Πολυνίκης, ο γιος του Οιδίποδα, προσπαθούν να τον φέρουν πίσω στη Θήβα, αλλά μάταια. Στο ιερό των Ευμενίδων, στον τόπο που είναι προορισμένο ότι θα πεθάνει, ο Οιδίποδας αποκαλύπτει στο βασιλιά των Αθηνών μυστικά που μόνο στον διάδοχό του επιτρέπεται να αποκαλύψει. Μετά τις αποκαλύψεις ο Οιδίποδας βαδίζει προς το ιερό άλσος, μόνος προς το θάνατο..

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ» Τύραννος – Επί Κολωνώ του Σοφοκλή

Μετάφραση : Γιάννης Λιγνάδης – Ρούλα Πατεράκη

Διασκευή – Σκηνοθεσία : Ρούλα Πατεράκη

Σκηνικά : Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια : Άγγελος Μέντης

Μουσική : Δημήτρης Καμαρωτός

Χορογραφία : Αμαλία Μπένετ

Φωτισμοί : Λευτέρης Παυλόπουλος

Φιλολογική Σύμβουλος : Ναταλί Μινιώτη

Σύμβουλος κίνησης : Μαρία Αγγέλου

Βοηθός Σκηνοθέτη : Τασία Σοφιανίδου

Διανομή :

Οιδίπους : Μιχαήλ Μαρμαρινός

Αντιγόνη : Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Ιοκάστη : Μάνια Παπαδημητρίου

Θεράπων : Δημήτρης Πιατάς

Κρέων : Μάνος Βακούσης

Ισμήνη : Λουκία Μιχαλοπούλου

Θησέας / Άγγελος : Νίκος Χατζόπουλος

Παιδί – Άγγελος / Εξάγγελος : Κοσμάς Φοντούκης

Πολυνείκης : Κώστας Βασαρδάνης

Τειρεσίας : Μάνος Σταλάκης

Ξένος / Ιερέας : Χάρης Τσιτσάκης

Βοηθός Χορογράφου : Παναγιώτης Κοντονής

Χορός:

Ηλίας Ασπρουδής, Ηλίας Ζερβός, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σταύρος Καλλιγάς, Σαράντος Ρηγάκος, Σωτήρης Καρκαλάτος, Θοδωρής Πολυζώνης, Αναστάσιος Ράπτης, Χρήστος Τακτικός, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Δημήτρης Μοσχονάς, Ένκελεντ Φεζολάρι, Βασίλης Μαργέτης, Βασίλης Μπουλουγούρης, Γιώργος Οικονόμου, Δάκης Μαυρουδής, Αργύρης Καβιδάς, Λάζαρος Βαρτάνης, Νικόλαος Ψαριανός, Γιώργος Ψυχογιός, Χρήστος Γεωργίου

Συμμετέχουν ακόμα:

Κρις Ραντάνοφ, Φώτης Λαγόπουλος, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Θανάσης Πετρόπουλος, Νικόλας Μακρής, Θάνος Χρόνης

Μουσικοί :

Σπύρος Κοντός : Ομποε, Αγγλικό κόρνο

Ντόριαν Ιντρίζι : Βιολί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: