ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΗΣ

13 χρόνια προσφοράς με δυνατές συγκινήσεις και έντονα συναισθήματα.

Με περιστατικά και καταστάσεις τραγικές πολλές φορές που χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη. ΄Οπως τα συντρίμμια του Γιάκοβλεφ το 1997 στα Πιέρια όρη. Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία. Οι τρεις νεκρούς στο καπνομάγαζο της Αλεξανδρούπολης. Η αναζήτηση ενός μικρού παιδιού στο Νέστο που βρέθηκε νεκρό μετά από δυο μέρες. Η ανεύρεση ενός κυνηγού μετά από τέσσερις μέρες στη Δράμα, για τον οποίο χάρηκε περισσότερο κι από τους δικούς του που βρέθηκε ζωντανός.

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μας μιλά για τη ζωή και τα συναισθήματα ενός εθελοντή διασώστη.

«Είναι συναισθήματα και στιγμές που δεν τις ζει κάποιος. Κάθε μέρα συναντάμε και κάτι άλλο και όλα είναι διαφορετικά. Η συγκίνηση όμως είναι πάντα η ίδια. Αλλά και ταυτόχρονα διαφορετική γιατί οι συνθήκες και οι εμπειρίες είναι διαφορετικές. ΄Ενα συναίσθημα που θέλεις να το ζεις συνέχεια και αυτό είναι που σε κάνει να συνεχίζεις. Όπως και στις τελευταίες φωτιές στην περιοχή μας που τρέχαμε πιο πολύ από όλους να τις σβήσουμε, να προλάβουμε να μην καεί άλλο, γιατί νοιώθαμε σαν να καιγόταν το σπίτι μας», μας λέει.

Εθελοντισμός για αυτόν είναι « να θέλεις να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου βοήθεια και κάποιες γνώσεις που έχεις είτε από εκπαιδεύσεις είτε από χόμπι. Όχι μόνο στο συνάνθρωπο αλλά και στη φύση, σε φωτιές, μαζικές καταστροφές κα. Η ανταμοιβή για τη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής, ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται με λόγια. Το νιώθεις τη στιγμή που θα κοιτάξεις αυτό τον άνθρωπο στα μάτια και αυτό είναι που σου δίνει δύναμη και ζωντάνια για να συνεχίσεις».

Από τα ιδρυτικά μέλη της τοπικής Ομάδας Διάσωσης , στην οποία αρχικά εντάχθηκε ως δύτης. Στη συνέχεια γνώρισε και τα υπόλοιπα τμήματα μέσα από τις εκπαιδεύσεις της ομάδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος του μήνα θα βρεθεί με 16μελή αποστολή των παραρτημάτων Κομοτηνής – Ξάνθης, στην Αυστρία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, για εκπαίδευση ορεινής διάσωσης στις Αυστριακές Άλπεις. «Η εκπαίδευση θα γίνει στα 3.200 μέτρα και θα αφορά διάσωση σε φαράγγι, σε συνοδεία ατόμων, σε ορεινές διαδρομές και άλλες σχετικές δραστηριότητες».

Χαρακτήρας ήρεμος, με μεγάλη υπομονή, πειθαρχία και δυνατότητα για συνεργασία με τα υπόλοιπα άτομα στην ομάδα. Αυτά είναι άλλωστε και τα προσόντα ενός καλού διασώστη. «Στα προσόντα ενός καλού διασώστη είναι η ψυχική δύναμη, η υπομονή, ο ήρεμος χαρακτήρας και η μεγάλη θέληση για προσφορά. Τα υπόλοιπα θα τα μάθει μέσα από την ομάδα γιατί όλα είναι θέμα τεχνικής που δεν βασίζεται στη δύναμη του σώματος αλλά στον συνδυασμό εκπαίδευσης και μυαλού. Γιατί διαφορετικά δεν επιβιώνεις».

Χόμπι του είναι όλα αυτά που συμπεριλαμβάνονται και στις δραστηριότητες της ομάδας. Δηλαδή το βουνό, η αναρρίχηση, το κολύμπι, η κατάδυση. «Η καλή φυσική κατάσταση είναι τρόπος ζωής για τα άτομα που έρχονται στην ελληνική ομάδα διάσωσης. Δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, ασχολούνται με σπορ στο βουνό και την θάλασσα. Το παράρτημα έχει τμήματα που αφορούν το υγρό στοιχείο, ορεινή διάσωση, τηλεπικοινωνίες, πρώτες βοήθειες, όπως επίσης τμήματα μαζικών καταστροφών, έρευνας και τεχνολογίας. Όλα αυτά σημαίνουν εξειδικευμένες γνώσεις και εξειδικευμένη εκπαίδευση για να μπορέσουμε τα ανταπεξέλθουμε σε κάθε κατάσταση».

Ως εθελοντής έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο εθελοντισμός απαιτεί θυσίες. «Πρέπει να θυσιάσεις χρόνο, προσωπική ζωή αλλά και χρήματα πάνω απ’όλα, γιατί σαν εθελοντές, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο που έφτασε η ομάδα διάσωσης, πάρα πολλά πράγματα τα πληρώνουμε μέχρι και τώρα ακόμη από τη τσέπη μας».

Στους άμεσους στόχους του είναι η ομάδα αυτή να φτάσει σε ένα σημείο που να μπορεί να προσφέρει παντού όπου υπάρχει ανάγκη. «Να φτάσουμε την ομάδα ακόμη πιο ψηλά τόσο σε επίπεδο προσφοράς όσο και λειτουργίας για να μπορούμε να είμαστε πανταχού παρόντες. Θέλω να είμαστε πιο γρήγοροι, καλύτερα εξοπλισμένοι αλλά και να έχουμε αρκετό κόσμο στην ομάδα έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Αυτό θέλει συνεχή εκπαίδευση αλλά πρωτίστως αφοσίωση και ολοκληρωτικό δόσιμο θα αυτό που έχουμε επιλέξει. Έχουμε μια ομάδα η οποία πραγματικά αξίζει και προκαλώ να έρθουν οι ειδικοί για να μας δοκιμάσουν και να μας αξιολογήσουν. Την βοήθεια που θα μας δώσουν εμείς θα την ανταποδώσουμε δεκαπλάσια στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί πραγματικά έχουμε άτομα τα οποία αξίζουν, είναι εκπαιδευμένα και έχουν πολύ μεγάλη θέληση για να βοηθήσουν».

Τα μέλη μιας ομάδας διάσωσης δεν κάνουν διακοπές αφού θα πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα. «Ακόμη και σήμερα είμαστε σε επιφυλακή για τον κίνδυνο πυρκαγιών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων. ΄Ολα αυτά μας φέρνουν σε μία κατάσταση που καθημερινά αφιερώνουμε χρόνο για την ομάδα. Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά διήμερα – τριήμερα σε διάφορα μέρη συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Σήμερα το παράρτημα της Ροδόπης αριθμεί τα 85 μέλη, από τα οποία άλλοι είναι διασώστες και ενεργά μέλη ενώ άλλοι είναι φίλοι που μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους στο έργο του. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μισά περίπου μέλη είναι γυναίκες οι οποίες όχι μόνο δεν υστερούν σε τίποτε από τους άνδρες αλλά είναι πολύ δραστήριες και συμμετέχουν με αξιοζήλευτο θάρρος σε δύσκολες επιχειρήσεις και εκπαιδεύσεις.

Ο Αντώνης Καρακατσιάνης είναι 47 χρονών και πατέρας δύο παιδιών από τα οποία το μεγαλύτερο είναι φοιτητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Επαγγελματικά είναι Μηχανολόγος – Μηχανικός στο πολιτικό προσωπικό του Στρατού.
(Από την εφημερίδα ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: