ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Βάσω και Μαρία Καρδίμη

Βάσω και Μαρία Καρδίμη


(ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ)
Μια νέα δικηγόρος ξεκινά την επαγγελματική της σταδιοδρομία, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και χαμόγελο. Η Βάσω Καρδίμη κάνει τα πρώτα της βήματα στη δικηγορία έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία μια ιδιαίτερα κοπιαστική και απαιτητική διαδρομή πολλών χρόνων, με σπουδές στο Δημοκρίτειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στο κατώφλι αυτού του νέου κύκλου της ζωή της, μας μιλά για τα συναισθήματά και τα όνειρά της. Για το πως η ίδια αντιλαμβάνεται τη σχέση της με την δικηγορία αλλά και για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στο νέο της ρόλο.

«Νοιώθω αισιοδοξία και πολύ μεγάλη χαρά, γιατί ένας κύκλος που έχει να κάνει με τα φοιτητικά χρόνια κλείνει και ανοίγει ο κύκλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της καθημερινής ενασχόλησης με ένα επάγγελμα το οποίο είναι γεμάτο προκλήσεις, απαιτεί καθημερινή επαφή, τόσο με τους πελάτες όσο και με το γνωστικό αντικείμενο, προκειμένου να είσαι ενημερωμένος, να μπορείς να ανταποκριθείς και να δικαιώσεις και τις προσδοκίες των ανθρώπων που έρχονται σε σένα», μας λέει ενώ επισημαίνει και το ρόλο που έπαιξε για την επιλογή των σπουδών της το γεγονός ότι και η μητέρα της είναι γνωστή και καταξιωμένη δικηγόρος.

«Σ’ ένα μεγάλο βαθμό έπαιξε ρόλο, γιατί τα παιδιά θαυμάζουν τους γονείς, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι δραστήριοι όπως η μητέρα μου, ενώ πολλές φορές όταν είσαι σε μικρή ηλικία, αποτελούν και πρότυπο. Μεγαλώνοντας όμως αποστασιοποιείσαι από την πορεία του γονέα και θέτεις τους δικούς σου στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου. Το γεγονός ότι και η μητέρα μου είναι δικηγόρος, μπορώ να πω ότι και με ενθάρρυνε γιατί είναι μια πάρα πολύ δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα, αλλά και με αποθάρρυνε από την άποψη ότι ήξερα πως έχω να αντιμετωπίσω ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα και πολλές φορές απαιτεί υπέρμετρες θυσίες που καμιά φορά γίνονται και σε βάρος της οικογένειας. Απαιτείται υπομονή αλλά και μια εξισορρόπηση κάποιων καταστάσεων, ενίοτε και συμβιβασμοί μέσα σε εισαγωγικά, έτσι ώστε η πλάστιγγα να μην γέρνει ούτε σε βάρος της δουλειάς, ούτε σε βάρος της οικογένειας».

Η ίδια πάντως θεωρεί ότι το φύλο δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση του νομικού επαγγέλματος, παρά την διαφορετικότητα της γυναικείας οπτικής πάνω στα πράγματα και το δίκαιο. «Πιστεύω ότι η γυναικεία ματιά είναι μια πιο ευαισθητοποιημένη ματιά, ένεκα του γεγονότος ότι η γυναίκα και η μητρική φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα πράγματα. Επομένως σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως στις οικογενειακές διαφορές η γυναίκα είναι αυτή που τα αντιμετωπίζει πιο ανθρώπινα. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το φύλο στην άσκηση ενός επαγγέλματος δεν διαδραματίζει τόσο ουσιαστικό ρόλο διότι καλείσαι να διεκπεραιώσεις υποθέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επιστρατεύοντας όλες τις γνώσεις τις οποίες έχεις, προκειμένου να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Μπορεί η δικηγορία να είναι σκληρό επάγγελμα που απαιτεί αφοσίωση και συνεχή εκπαίδευση αλλά για την Βάσω Καρδίμη η προσωπική ζωή και ευτυχία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για επαγγελματική επιτυχία και ψυχική ισορροπία.«Για μένα βασική αρχή της ζωής μου είναι ότι πρέπει και ελεύθερο χρόνο να έχεις και προσωπική ζωή να έχεις και εξωεπαγγελματικές δραστηριότητες να έχεις, προκειμένου να είσαι ισορροπημένος ψυχικά και πνευματικά. Γιατί κατά τα ψέμματα η ζωή δεν είναι μία μονόπλευρη διάσταση, αλλά μια διάσταση με πολλές εκφάνσεις που πρέπει να ανταποκρίνεσαι για να είσαι ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος, αφού αυτή η ευτυχία από την προσωπική σου ζωή είναι δυνατόν να σε βοηθήσει και να σου δώσει ώθηση και στην επαγγελματική σου ζωή. Η επαγγελματική με την προσωπική ζωή θεωρώ ότι είναι δύο κύκλοι, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό καλύπτει και συμπληρώνει ο ένας τον άλλον».

Στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα της, η επιμονή, η υπομονή και η διαρκής αναζήτηση γνώσεων και εμπειριών. Αρετές και προτερήματα που η ίδια αποδίδει σε ένα μεγάλο βαθμό και στην ανατροφή που πήρε από τους γονείς της.«Ο πατέρας μου, μου έλεγε πάντα θα κρατάς το κεφάλι ψηλά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Όταν στη ζωή έχεις βιώσει πολύ έντονες απουσίες ανθρώπων δεν μπορείς παρά να επιλέξεις την αξιοπρέπεια και τον αγώνα προκειμένου να τα βγάλεις πέρα και να κάνεις τους ανθρώπους που πίστεψαν σε σένα και δεν βρίσκονται στη ζωή, χαρούμενους και ευτυχισμένους, με την πεποίθηση ότι κάπου εκεί ψηλά μπορεί να σε παρακολουθούν και να σε φροντίζουν» μας λέει συγκινημένη από την ανάμνηση του πατέρα που τόσο νωρίς και τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή, χωρίς να προλάβει να μοιρασθεί μαζί του τις χαρές που ακολουθούν.

«Σαν άνθρωπος μας λέει, είμαι ιδιαίτερα επίμονος, ορισμένες φορές λεπτολόγος σε μεγάλο βαθμό, που γενικώς θέλει να ψάχνεται και να βρίσκεται σε μία συνεχή δράση, αλλά και ένας άνθρωπος που του αρέσουν οι καινούριες εμπειρίες και τα ταξίδια, από τα οποία θεωρώ ότι μπορεί να πάρεις πολλά ερεθίσματα σαν άνθρωπος. Ο χαρακτήρας ενός ατόμου, διαμορφώνονται με βάση την οικογένεια του σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αλλά και με βάση τα βιώματά του και την βιοθεωρία την οποία ο ίδιος υιοθετεί με το πέρασμα των χρόνων».

Στο κατώφλι της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας πλέον η Βάσω Καρδίμη θέτει νέους στόχους για το μέλλον προγραμματίζοντας τα επόμενα βήματά της. «Στόχος μου κατ’αρχήν είναι να είμαι υγιής, καθώς θεωρώ ότι η υγεία είναι το πιο βασικό και ουσιαστικό πράγμα το οποίο αποτελεί τη βάση για να μπορείς να εκπληρώσεις όλα τα υπόλοιπα. Στόχος μου είναι να αποκτήσω μια αυτόνομη πορεία και να καταφέρω να έχω διάρκεια στο χώρο. Έχοντας ως βάση το δικηγορικό γραφείο της μητέρας μου να μπορέσω να ανοίξω τα φτερά μου και να πραγματοποιήσω τις δικές μου φιλοδοξίες αλλά και να μην διαψεύσω τα όνειρα που έχει η μητέρα μου για μένα διότι έχει αγωνισθεί και έχει κουρασθεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι της το χρωστάω. Ένας άλλος στόχος εξίσου σημαντικός για μένα είναι να είμαι πολύ καλά στα προσωπικά μου, έτσι ώστε να έχω τη δυνατότητα να είμαι ολοκληρωμένη προσωπικά και επαγγελματικά».

Η Βάσω που μόλις απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, στην ηλικία των 25 χρονών, έχει αποφοιτήσει από την Νομική Σχολή του ΔΠΘ, έχει κάνει μεταπτυχιακό στον τομέα Αστικού – Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά και έχει πολύ καλή σχέση με τους Η/Υ.

Σημαντική δράση επίσης είχε αναπτύξει και στη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, ως μέλος του ΔΣ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ αλλά και ως εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών στον τομέα Αστικού – Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν μέλος και της Νομαρχιακής Επιτροπής Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Στα άμεσα σχέδιά της είναι να μάθει και τουρκικά γιατί όπως μας διευκρινίζει, πιστεύει ότι «σε ένα νομό ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολυπολιτισμικότητα, είσαι υποχρεωμένος να την σέβεσαι, να την ενστερνίζεσαι και να είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις με τους πελάτες μέσα από τη δική τους γλώσσα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: