Νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Θράκη, Τώρα!

Του Δάμωνα Δαμιανού

Από το 1998 οπότε και ίσχυσε ο αναπτυξιακός νόμος «2601» που αναίρεσε τα κίνητρα που ίσχυσαν από το 1990 για την Θράκη, η περιοχή μας έχει εισέλθει σε μονόδρομο υπανάπτυξης, αφού το κεντρικό κράτος των Αθηνών, υιοθέτησε την προβοκατόρικη προπαγάνδα περί θαλασσοδανείων και αεριτζήδων που πήγαν στην Θράκη για να την καταστήσουν «Ελντοράντο» της Ελλάδας.

Έκτοτε, μετρούμε αποβιομηχάνιση, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και μείωση θέσεων απασχόλησης, όσο και αν τα νούμερα, που αποτελούν την ασφαλέστερη οδό για να διαστρέψεις την αλήθεια, επιστρατεύονται από τις κυβερνήσεις κατά το δοκούν ώστε να παρουσιάσουν ωραιοποιημένη την εικόνα.

Δεν παύει, όμως, να υφίσταται η πραγματικότητα ότι η Θράκη στερείται αναπτυξιακού μοντέλου ως φθίνουσα περιφέρεια στην Ευρώπη των 27 πλέον, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τουλάχιστον 10 κράτη-μέλη με πολύ μεγαλύτερες οικονομικές αποκλείσεις από τον κοινοτικό μέσο όρο σε σχέση με την Ελλάδα.

Το 1990 σχεδίασαν αναπτυξιακό μοντέλο, όταν συνειδητοποίησαν στην Αθήνα πόσο πολύ κινδύνευε, πράγματι, η Θράκη από οικονομικό μαρασμό με πολύ σύνθετες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Σήμερα, είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος, κρυπτώμενοι πίσω από τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματά τους, για την περίφημη αυτό-ρύθμιση των αγορών σε εποχές ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και κεφαλαίων.

Κι όμως, επιχειρηματίες, όπως ο Λαναράς, υπήρξαν εκ των προνομιακών συνομιλητών της σημερινής κυβέρνησης και έτυχαν αφειδών κρατικών ενισχύσεων, ειδικά στην περίπτωση των εργοστασίων της Νάουσας αλλά και της Κομοτηνής, χρησιμοποιώντας τους εργαζομένους ως πολιορκητικό κριό για την λήψη αυτών των δανείων.

Η «Fanco» επιβιώνει εδώ και πέντε χρόνια, με συνεχείς εθελούσιες, επί της ουσίας όμως υποχρεωτικές απολύσεις και οι κυβερνώντες δείχνουν ότι απλά περιμένουν το μοιραίο. Η κρίση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ήταν δεδομένο ότι από την στιγμή που έπληξε την Νάουσα, κάποια στιγμή θα έφθανε και στην Θράκη.

Ακόμα, όμως, και αν αποδεχθούμε ότι ένας κλάδος μπορεί να φθίνει εξαιτίας και της διεθνούς συγκυρίας που ευνοεί τη μεταφορά επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους, που είναι στ΄ αλήθεια οι περίφημες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, που θα στηνόταν στην περιοχή προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση και να τονώσουν την καθημαγμένη οικονομία;

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας σε αριθμό επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, τελευταία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από τις τελευταίες στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.

Παρόλα αυτά, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και γόνιμη γεωγραφική θέση, στην πύλη της Ελλάδας προς την Ε.Ε., τις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων, την τεράστια αγορά της Τουρκίας και βέβαια των χωρών της Μαύρης θάλασσας.

Αντί όμως όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν οδικό χάρτη αναπτυξιακού σχεδιασμού, ξεκαθάρισμα προτεραιοτήτων και ανάδειξη μιας νέας γενιάς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, αποδέχονται την λογική της φιλανθρωπίας, που δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα τοποθετεί κάτω από το χαλί αντιμετωπίζοντας τα με πρόσκαιρο και αποσπασματικό τρόπο.

Ο αδυσώπητος καπιταλισμός των ημερών μας, δεν αντιμετωπίζεται με κατάρες ούτε με επιδόματα απορίας. Θέλει επανασχεδιασμό και επαναχάραξη το αναπτυξιακό πρότυπο που επιθυμούμε για την Θράκη με ορίζοντα το 2020.

Γι΄ αυτό και χρειάζεται μια πρωτοβουλία ανάλογη με εκείνη της Ακαδημίας Αθηνών του 1990, με διακομματική συναίνεση και με τη συμμετοχή και συνέργεια του τραπεζικού συστήματος, η λειτουργία του οποίου υπήρξε πολλαπλά καταστροφική στο πρόσφατο παρελθόν, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: