πολιτιστικό καλοκαίρι στη Μαρώνεια

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Το 2ο Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος»
4 έως 13 Ιουλίου στο Θέατρο-Λατομείο Μαρώνειας
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

Θέατρο, μουσική, χορό, τραγούδι και παραδοσιακά δρώμενα από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, θα περιλαμβάνει το 2ο Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος», που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως 13 Ιουλίου 2008, στη Μαρώνεια της Θράκης, πατρίδα του Διόνυσου, με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του τοπικού δήμου.

Δύο θεατρικές παραστάσεις, παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε., μία μουσική παράσταση με Βασίλη Λέκκα και Χρόνη Αηδονίδη, μία παράσταση από το χοροθέατρο της Σοφίας Σπυράτου και μία εκδήλωση με παραδοσιακά δρώμενα από πολιτιστικούς συλλόγους, συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ που στόχο έχει – σύμφωνα με τους διοργανωτές – να συμβάλλει στην γενικότερη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής.

Για τις εκδηλώσεις μίλησαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Μαρώνειας, Χρήστος Παπανικολάου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νικήτας Τσακίρογλου, συνοδευόμενος από τον κ. Οικονόμου, οικονομικό διευθυντή του Θεάτρου.

Νικήτας Τσακίρογλου

«Για 2η φορά το ΚΘΒΘ θα ανηφορίσει τον Ίσμαρο για να βρεθεί σε αυτό το λατομείο στη Χελιδονόπετρα, για να παρουσιάσει τις παραστάσεις «Διονύσου λόγος». Η επιλογή του τόπου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αρχαία Μαρώνεια είναι η γενέτειρα της λατρείας του Θεού Διονύσου και των Διονυσίων μυστηρίων και με αυτή τη θαυμάσια ευκαιρία, γίνεται σημείο συνάντησης του αρχαίου λόγου με την πλούσια λαϊκή μας παράδοσης, αλλά και με τον σύγχρονο πολιτισμό, διανύοντας καλλιτεχνικά μία πορεία 2.500 χιλιάδων χρόνων, μέσα από ένα κύκλο σημαντικών εκδηλώσεων.

Το Κ.Θ.Β.Ε. τιμά τον λαό της Θράκης και συμβάλλει στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη αυτού του πλούσιου σε παραδόσεις τόπου, διοργανώνοντας την εκδήλωση «Διονύσου Λόγος» και ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσει πλέον και για το μέλλον ως εστία καλλιτεχνικής-πολιτιστικής δράσης.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πέρσι το Φεστιβάλ είχε πολύ μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από την προσέλευση του κοινού. Από την πρώτη εκδήλωση ανέβηκαν πάρα πολλοί θεατές στον Ίσμαρο για να παρακολουθήσουν αυτό το Φεστιβάλ και κάτω από τα φώτα του Θεάτρου, σ’ αυτό τον περίφημο χώρο, ακούστηκε ιδιαίτερα ο αρχαίος λόγος, η μουσική, αλλά και ο σύγχρονος και αρχαίος χορός.

Νομίζω ότι φέτος θα είναι πλουσιότερο το πρόγραμμά μας. Προσπαθήσαμε να πλεύσουμε με τον ίδιο τρόπο, μιας και το Φεστιβάλ αυτό ανήκει στον Διόνυσο. Θέλω να πιστεύω ότι ο λαός της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης και της Κομοτηνής, θα τιμήσει τις εκδηλώσεις αυτού του Φεστιβάλ, αλλά κι άλλες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην όμορφη τοποθεσία του λατομείου της Μαρώνειας, ένα
από τα ωραιότερα θέατρα της Ελλάδος, διότι συνδυάζει τη θάλασσα, την αγριάδα του τοπίου και τον περιβάλλοντα χώρο».

Παρασκευή 4 Ιουλίου
(Μουσική Παράσταση)

«Του κρασιού και του έρωτα» Συνθέτης: Σάκης Παπαδημητρίου
Από την αρχαία λυρική ποίηση στο δημοτικό τραγούδι
Ερμηνευτές: Βασίλης Λέκκας, Χρόνης Αηδονίδης
Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «Ηδύφωνο»

Πρόκειται για μια παράσταση με μουσική, τραγούδι, λόγο, εικόνα και χορό, στην οποία η αρχαία λυρική ποίηση για το κρασί και τον έρωτα συνυπάρχει με τη ζωντανή δημοτική παράδοση.
Ένα τραγούδι που ταξιδεύει με τη γλώσσα και τη μουσική, αναλλοίωτο στους αιώνες, για να μας θυμίζει ότι το Κρασί κι ο Έρωτας, ο Διόνυσος και η Αφροδίτη, είναι τα μυστικά συστατικά της ζωής, της ιδιοσυγκρασίας και της φιλοσοφίας μας. Μιας φιλοσοφίας που αντικρίζει τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της αισιόδοξα, οδηγώντας σε μια «έλλογη ευδαιμονία», όπου ο έρωτας με καταλύτη το κρασί γίνεται η αντίρροπη δύναμη της θλίψης, του φόβου, της υποταγής και του θανάτου.

Σάββατο 5 Ιουλίου

Ηλέκτρα Αυτουργός»
Χορογραφία-Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου

Η Ηλέκτρα αναδύεται από το Χορό. Προσπαθεί να παλέψει και να κρατηθεί αποκομμένη στη ζωή. Ο Χορός θρηνεί τη μοναξιά της και την προτρέπει να εκδικηθεί τη μητέρα της, την Κλυταιμνήστρα. Ο αδελφός της Ορέστης και ο φίλος του Πυλάδης έρχονται για να τη συνδράμουν. Ο φόνος του εραστή της Κλυταιμνήστρας, του Αίγισθου και έπειτα της ίδιας της Κλυταιμνήστρας, θα ανατρέψει τις ισορροπίες: θα παραδώσει τον Ορέστη στο χάος των συνεπειών της πράξης του και θα οδηγήσει την Ηλέκτρα στην κάθαρση, αλλά και στην καταδίκη της από το απρόσωπο, αδηφάγο πλήθος του Χορού.
Η παράσταση συλλαμβάνει την ουσία του μύθου της Ηλέκτρας (κατά την εκδοχή του Ευριπίδη) και την τοποθετεί στο χώρο ενός λευκού, απογυμνωμένου σκηνικού, μη προσδιορίσιμου χρονικά και τοπικά, όπου επεισόδια, χορικά, μονόλογοι και προβολές video, κρατούν το αφηγηματικό νήμα.

Κυριακή 6 Ιουλίου

«Εταιρικοί Διάλογοι» του Λουκιανού (Θεατρική παράσταση)
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης και Ορχήστρα Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων «Αριστοτέλης»

Δεκαεννέα αιώνες τώρα, το έργο του Λουκιανού διατηρεί τη λάμψη και τη στιλπνότητά του. Στα μάτια του συγγραφέα, η εποχή που ζούσε δεν είχε θετικές όψεις, οι αξίες παρουσίαζαν κατακόρυφη πτώση, ο κόσμος ήταν γεμάτος από τσαρλατάνους, ταπεινά συμφέροντα, παραλογισμό και φθηνό γούστο. Δεν υπάρχουν περιθώρια κατάφασης και επιδοκιμασίας. Η μόνη νόμιμη στάση είναι η άρνηση ως στάση διαμαρτυρία και ο πικρόχολος σαρκασμός για την ισοπέδωση των αξιών. Οι εταίρες θα του δώσουν μια ευκαιρία να χαριτολογήσει, να διαγράψει ανθρώπινους χαρακτήρες, να σοκάρει και να σαρκάσει.

Σάββατο 12 Ιουλίου

«ΑριστοFUNης – Ένα ταξίδι στη χώρα της ουτοπίας
Μια θεατρική πρόταση πάνω στη δραματουργία του Αριστοφάνη.
Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής
Συμμετέχει ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε.

Κυριακή 13 Ιουλίου

Παραδοσιακά δρώμενα από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινάνε στις 9.00 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου, μίλησε για πέντε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού παράλληλα με το φεστιβάλ.

Παράλληλες παραστάσεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παράσταση «Ματωμένος γάμος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, το μιούζικαλ «Δεσμοί αίματος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, την παράσταση «Φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, την «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, την παράσταση «Οψόμεθα εις Φιλίππους» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και την παράσταση «Ποια Ελένη» των Ρέππα-Παπαθανασίου από την Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης.

Για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας

«Προχωρά και είμαστε σε κάποιο επίπεδο ζηλευτό, πιστεύω και ελπίζουμε όπως είναι το χρονοδιάγραμμα, στα μέσα του 2009 να έχει τελειώσει και επιτέλους να παιχτούν κάποιες παραστάσεις. Έχω και την διαβεβαίωση υψηλών κυβερνητικών στελεχών και ο κ. πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να είναι στην πρώτη παράσταση, μου είχε δώσει τον λόγο του να είναι στην πρώτη παράσταση που θα γίνει του χρόνου τέτοιο καιρό. Θα είναι παρών στην πρώτη εκδήλωση που θα γίνει εκεί στο αρχαίο θέατρο».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: