ΠΥΡΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΤΣΑΚΗ

– Το στρατηγικό σχέδιο αποτέλεσε επί της ουσίας μια συρραφή ωραίων ιδεών

– Οι συνοικίες της Κομοτηνής, παραμένουν βρώμικες, αναξιοποίητες και εγκαταλελειμμένες

– Η δημοτική συγκοινωνία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα

– Ο πολιτισμός έχει καταστεί το πιο πολυδάπανο σπορ της Διοίκησης

– Η πολυδιαφημισμένη κοινωνική πολιτική έχει μόνο αυξήσεις για τους δημότες

– Το δάνειο των 15.000.000 ευρώ, δεν μπορεί να είναι πανάκεια και θεραπεία «διά πάσα νόσον» του δήμου.

Τις θέσεις της δημοτικής κίνησης «Κομοτηνή- Νέα Εποχή» για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας στον Δήμο Κομοτηνής παρουσίασε σε συνεντευξη τύπου ο επικεφαλής της Δάμων Δαμιανός, ασκώντας για μια ακόμη φορά σκληρή κριτική για τα πεπραγμενα της διοίκησης.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Δαμιανού είναι τα εξής:

«Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί το έργο της Δημοτικής Αρχής στους 18 μήνες που στη διοίκηση βρίσκεται η παράταξη «Σύγχρονη Πόλη» είναι ότι «δίνουμε έμφαση στα μικρά και ασήμαντα που μπορεί να έχουν πρόσκαιρο πολιτικό όφελος και αγνοούμε τα μεγάλα, επώδυνα και σημαντικά που αναφέρονται στην προοπτική της πόλης μας για την επόμενη δεκαετία και που για να προχωρήσουν όμως χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις που ενέχουν τον κίνδυνο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους».

Για παράδειγμα, αν και έχει πολυδιαφημιστεί, δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης που αποτελεί όρο επιβίωσης και ανάσα ζωής για την πόλη της Κομοτηνής.

Αν και δίνεται έμφαση στον άνθρωπο μέσα από τα κεντρικά σλόγκαν και συνθήματα του Δήμου Κομοτηνής, ο δημότης παραμένει απόμακρος θεατής των εξελίξεων, κομπάρσος των σημαντικών πολιτικών αποφάσεων με αποκορύφωμα τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2010. Για να μη μιλήσουμε για τον πολίτη της υπαίθρου όπου τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ποιότητα αλλά και την έλλειψη νερού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στο Θρυλόριο, το Ροδίτη και το Ανθοχώρι όπως και πριν λίγες εβδομάδες στο Κόσμιο.

Το στρατηγικό σχέδιο αποτέλεσε επί της ουσίας μια συρραφή ωραίων ιδεών, που τις γνωρίζουν ελάχιστοι μέσα στην πόλη, που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο πραγματικής διαβούλευσης, που δεν έγινα κτήμα της κοινωνίας, που δεν πρόκειται να συνεγείρουν και κινητοποιήσουν τον πολίτη. Ήταν μια χαμένη ευκαιρία εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας και του συμμετοχικού σχεδιασμού στην πράξη.

Οι συνοικίες της Κομοτηνής, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το κέντρο, παραμένουν βρώμικες, αναξιοποίητες και σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλελειμμένες. Ενώ γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια στον τομέα της καθαριότητας πέριξ του κέντρου, στα προάστια, όπως είναι η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, η Ρέμβη, ο Σταθμός, οι Στρατώνες, οι πλατείες είναι γεμάτες σκουπίδια, οι παιδικές χαρές ορισμένες φορές ασυντήρητες, το χορτάρι ξεραμένο, τα παγκάκια κατεστραμμένα και η παρουσία του δήμου ανεμική. Έχει και δημότης τις ευθύνες του γι΄ αυτή την εικόνα, όμως πότε και ποιος το ενέπνευσε και τον κινητοποίησε προκειμένου να δημιουργηθούν ομάδες πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών που θα λειτουργούν στο πλαίσιο της ομάδας;

ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΑ
Η δημοτική συγκοινωνία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Οι εργαζόμενοι έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα Απριλίου, Μαίου και Ιουνίου, το αστικό ΚΤΕΛ γύρω στα 900.000 ευρώ και σήμερα σας αποκαλύπτω ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τα δύο mini bus που προστέθηκαν από το πρόγραμμα URBAN ΤΟ 2006 εξαιτίας του γεγονότος ότι τα χρέη τους ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει κατάργηση αστικών γραμμών, πράγμα που αν συμβεί, θα συνιστά πισωγύρισμα που δυστυχώς το είχαμε προβλέψει. Η σύμβαση που η διοίκηση του δήμου είχε χαρακτηρίσει «λεόντειο» δεν έχει τροποποιηθεί και όλα παραπέμπονται στο αδιόρατο μέλλον.

Η μεταφορά της έδρας του Δήμου κι η αξιοποίηση του Τσανάκλειου Μεγάρου καρκινοβατεί αν και προβλήθηκε σε πανηγυρικούς τόνους από την πρώτη ημέρα της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής. Μια απλή και μόνο επίσκεψη στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου μπορεί να αποτυπώσει την κατάσταση της παρακμής στην οποία βρίσκεται.

Να σας θυμίσω ακόμα την πρόωρα ανακοινωθείσα αλλά μηδέποτε πραγματοποιηθείσα μετακίνηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο χώρο του ΚΕΓΕ Κομοτηνής, να σας θυμίσω τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για πολυόροφα πάρκινγκ κι άλλα τινά στο ίδρυμα Παπανικολάου. Να σας υπενθυμίσω τις πλημμύρες του περσινού Νοέμβρη και τη χαρακτηριστική αδυναμία διαχείρισης κρίσεων που επέδειξε η Δημοτική Αρχή.

ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ο πολιτισμός έχει καταστεί το πιο πολυδάπανο σπορ της Διοίκησης, ρέπει ανυπόφορα προς το λαϊκισμό, την προγονοπληξία και την αποθέωση των πελατειακών σχέσεων με τους πολιτιστικούς συλλόγους να υπηρετούν αυτή τη λογική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 530.000 ευρώ που κόστισαν τα φετινά «Ελευθέρια» και τα 130.000 ευρώ που κόστισε το BALKAN BUS.

Συνολικά στο χρονικό διάστημα 4 Μαϊου έως 8 Ιουνίου οι δημότες της Κομοτηνής πλήρωσαν σχεδόν 700.000 ευρώ για χορούς και πανηγύρια αμφιβόλου ποιότητας που στην συλλογική μνήμη ίσως μετά το καλοκαίρι να μη θυμίζουν τίποτα σε κανένα.

ΓΙΑ ΔΕΥΑΚ
Η πολυδιαφημισμένη κοινωνική πολιτική έχει μόνο αυξήσεις για τους δημότες που αναλύονται τόσο στα ανταποδοτικά τέλη και σε όλες τις κατηγορίες τους όσο και στην τιμή του νερού που αυξάνεται από 8% έως 48% από φέτος.

Δεν εννοούμε ως Δημοτική Κίνηση να αποδεχθούμε το γεγονός ότι τη ρεμούλα και τα κλεψιμεϊκα των προηγούμενων περιόδων της ΔΕΥΑΚ θα τα πληρώσουν οι καταναλωτές κι οι δημότες. Τονίσαμε εξ αρχής ότι είμαστε υπέρ της κάθαρσης στη ΔΕΥΑΚ και σε αυτό θα μας βρει συμπαραστάτες η διοίκηση του κ. Παράσχου, αρκεί η κάθαρση να μην συγχέεται με την εκκαθάριση πολιτικών αντιπάλων. Είμαστε οι πρώτοι που αισθανόμαστε δικαιωμένοι από όσα είπαμε και αποκαλύψαμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ΔΕΥΑΚ. Ζητούμε οι ένοχοι της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος να τιμωρηθούν, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με την απριόρι ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου χάριν πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Ζητούμε η ΔΕΥΑΚ να γυρίσει σελίδα με διαφάνεια και δημοκρατία στους όρους λειτουργίας της και με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της και σε αυτή την προσπάθεια εξυγίανσης θα μας βρουν αρωγούς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ
Θέλω σε αυτό το σημείο να σταθώ στις δομές πρόνοιας του Δήμου, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, το ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, και να σας παρουσιάσω την τύχη που επιφυλάσσουν οι όροι της ανταγωνιστικότητας όπως προβλέπονται στη νέα προγραμματική περίοδο 2007 έως 2013 γι΄ αυτά τα προγράμματα. Διαβάζω από το περιοδικό της τοπικής αυτοδιοίκησης χαρακτηριστικά: « Από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 θα ισχύσει νέο πλαίσιο χρηματοδότησης σύμφωνα με το οποίο θα γίνεται προκήρυξη θέσεων για χρήστες-δικαιούχους του προγράμματος, δηλαδή εργαζόμενες γυναίκες, αν πρόκειται για επιδότηση παιδικού σταθμού ή ηλικιωμένου αν πρόκειται για υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, ο ενδιαφερόμενος θα πάρει εντολή τοποθέτησης στο πρόγραμμα το οποίο αντιστοιχεί σε επιδότηση 2.000 ευρώ ετησίως. Στη συνέχεια ο δικαιούχος χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, που θα φιλοξενήσει το παιδί του ».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ
Και μέσα σε όλα αυτά ο Πανθρακικός που έγινε κάδρο για να κερδίσουν λάμψη από τη λάμψη του και δόξα από τη δόξα του όλοι οι πολιτικοί και κομματικοί παρατρεχάμενοι της περιοχής, χωρίς όμως να μπορούν να σχεδιάσουν οτιδήποτε για το μέλλον αυτής της ομάδας, για το μέλλον της πόλης ουσιαστικά, αφού η ομάδα δεν παύει να αποτελεί ανώνυμη εταιρία.

Θέλω να σας ανακοινώσω με την ευκαιρία αυτή ότι μέσα σε ένα μήνα άλλαξαν δύο φορές τα σχέδια για τις εξέδρες του ΔΑΚ Κομοτηνής για να καταλήξουν χθες στην απόφαση ότι τελικά το μεγαλόπνοο πρόγραμμα δημιουργίας νέων κερκίδων ακυρώνεται και στη θέση τους θα κατασκευαστεί λυόμενη εξέδρα χωρητικότητας 2000 θέσεων για τις φιλοξενούμενες ομάδες.

Ο Πανθρακικός δεν προσφέρεται για πολιτικό λαϊκισμό και καπηλεία. Αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία για την πόλη προκειμένου να αναπτυχθεί οικονομικά και τουριστικά αλλά και να δημιουργήσει αθλητικές υποδομές που θα μείνουν να υπηρετούν πέρα από τις ανάγκες των επαγγελματιών αθλητών και εκείνες των αθλούμενων πολιτών και να αποτελέσουν φυτώρια αθλητών για τις γενιές που έρχονται.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις μερίδας κατοίκων του Κικιδίου για την δημιουργία αθλητικού κέντρου, στο βαθμό που πληρούνται από την λειτουργία του οι πιο πάνω προϋποθέσεις, είναι αναχρονιστικές και δημιουργούν ζητήματα που δεν θα έπρεπε να ανοίγουν αυτή την στιγμή.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Για το δάνειο των 15.000.000 ευρώ, εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να είναι πανάκεια και θεραπεία «διά πάσα νόσον» του δήμου. Σε αυτό το δάνειο η διοίκηση έχει προσδώσει μυθικές διαστάσεις, καθώς έχουν μεταφέρει στην κοινωνία το κλίμα ότι με αυτές τις δαπάνες θα καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τους εργολάβους, τους συμβασιούχους κ.λ.π.. Θεωρούμε αδιανόητο σε μια περίοδο προφανούς οικονομικής δυσπραγίας του δήμου να υποθηκεύουμε το μέλλον με δάνειο αυτού του ύψους και τοκοχρεωλήσια πλέον των 100.000 ευρώ μηνιαίως. Να σημειωθεί επίσης ότι ήδη ο δήμος Κομοτηνής είναι εγγυητής σε δάνειο της ΔΕΥΑΚ και του οφείλονται από το ταμείο της επιχείρησης επιστροφές ύψους 952.000 ευρώ. Τη ίδια στιγμή ο δήμος ζητά δάνειο για να προβεί σε διανοίξεις και απαλλοτριώσεις καθώς και εξαγορές ακινήτων που φθάνουν τα 10.000.000 ευρώ. Γίνεται όμως να ζητάς δανεικά για αναπτυξιακά έργα, που έρχονται να προστεθούν με την μορφή νέων χρεών στην ήδη βεβαρημένη εικόνα από χρέη και υποχρεώσεις του κεντρικού δήμου και των νομικών προσώπων;

Εμείς υποστηρίζουμε ότι για τα 5.000.000 ευρώ που αφορούν χρέη προς προμηθευτές, εργαζομένους και τρίτους, θα μπορούσε να υπάρξει μια θετική έκβαση στην δανειοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημότες θα ενημερωθούν αναλυτικά και με διαφάνεια για το που θα δοθούν τα λεφτά του δανείου, καθώς και με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν οι πιο συμφέροντες όροι αποπληρωμής του για λογαριασμό του δήμου.

Από την άλλη, το συνολικό όφελος της πολιτείας από τους ΚΑΠ προς τον Δήμο Κομοτηνής ανέρχεται στα 8.000.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να το καταβάλει, όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας, σε 8 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2008. Εκτιμούμε ότι οι ρυθμοί επιστροφής των ΚΑΠ, παρά το γεγονός ότι ως απόφαση είναι καταρχάς θετική, είναι πολύ αργοί με αποτέλεσμα να μην καταστεί σύντομα εφικτό το κράτος να αποδώσει στην αυτοδιοίκηση αυτά που της οφείλονται. Το όνειρο και το όραμα για μια αυτοδιοίκηση που θα έχει οικονομική αυτάρκεια και ανεξαρτησία και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μοιάζει να είναι ακόμα μακρινό».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: