ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ; του χρόνου


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κομοτηνής Κώστα Ναλμπάντη να μας πει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο δήμο Κομοτηνής με την ανακύκλωση αλλά και τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

«Οι συμπολίτες μας είναι ευαισθητοποιημένοι γύρω από τα θέματα αυτά, παρ’όλο που δεν έχουμε συστηματική ανακύκλωση ακόμη. Βλέπω κάποιους ανθρώπους να ανησυχούν και να μας παίρνουν τηλέφωνο ρωτώντας που να αφήσουν διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά. Θα το δούμε όμως αυτό στην πράξη όταν βάλουμε τους πράσινους κάδους με τις σημάνσεις για χαρτί, για πλαστικό και αλουμίνιο. Τότε θα δούμε την πραγματικότητα.

Η κατάσταση στο δήμο Κομοτηνής είναι αυτή που υπήρχε και πριν με αυτές τις καμπάνες τις πράσινες και τις πορτοκαλί, για χαρτιά και αλουμίνια που έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία, στο δήμο, στην περιφέρεια και σε σχολεία.

Ανακύκλωση που θα αφορά όλα τα είδη και χαρτί και πλαστικό και οτιδήποτε άλλο, πιστεύω ότι προς το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε τους πράσινους κάδους αυτούς που έχουν και τα αυτοκόλλητα από έξω που λένε ότι εδώ πετάνε πλαστικό, χαρτί κ.α.

Εκείνο που σε μικρό χρονικό διάστημα πρόκειται να αρχίσει στην Κομοτηνή είναι η ανακύκλωση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. Θα τοποθετηθούν κάποιοι κάδοι σε κάποιους χώρους που θα επιλέξουμε, ως επί το πλείστον δημόσιοι χώροι και σχολεία προκειμένου να συγκεντρώνονται αυτά τα υλικά και να μεταφέρονται στην υπηρεσία καθαριότητας όπου υπάρχει ένα κοντέινερ 20 τόνων που όταν γεμίζει έρχεται η εταιρεία το παραλαμβάνει, μας αφήνει άλλο και ανάλογα με το βάρος που έχουν αυτά τα είδη υπάρχει και ένα οικονομικό όφελος προς το δήμο.

Κάτι άλλο που έχει αρχίσει εδώ και καιρό είναι η συνεργασία επαγγελματιών της πόλης με κάποια εταιρεία ανακύκλωσης λαδιών η οποία συγκεντρώνει όλα αυτά τα τηγανέλαια που παλιά τα πετάγανε στα φρεάτια, ενώ τώρα έχουν και κάποιο όφελος οι καταστηματάρχες.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο ΧΥΤΑ έχει υπερκορεστεί από πλαστικά και άλλα τέτοια υλικά γιατί υπάρχουν και κάποια εργοστάσια εδώ στην περιοχή που βγάζουν τόνους πλαστικών και αντί να τα πάνε για ανακύκλωση τα πετάνε εκεί, με αποτέλεσμα όταν πιάσει μια φωτιά να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε να την σβήσουμε. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί αυτά τα χρόνια που λειτουργεί και έχει φτάσει στα όρια του, οπότε η ζωή που έχει για να γεμίσει είναι περίπου ένας με ενάμιση χρόνος.

Πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα και κατά τη γνώμη μου η ανακύκλωση θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: