Η θέση της Δημοτικής Κίνησης «Κομοτηνή-Νέα Εποχή»

Η θέση μας για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Κομοτηνής

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Κομοτηνής είναι ανεφάρμοστος γιατί καταρχάς απευθύνεται σε ένα δήμο του οποίου τα διοικητικά όρια θα αλλάξουν τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης της κυβέρνησης της Ν.Δ. Συνεπώς, από το 2009 και σε κάθε περίπτωση μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2010, θα μιλάμε για νέα διοικητικά όρια που θα επιβάλουν ένα εντελώς νέο τοπίο για τους ΟΤΑ και άρα, με πολύ διαφορετικές ιεραρχημένες προτεραιότητες που μοιραία δεν περιλαμβάνονται στον σημερινό σχεδιασμό.

Και μόνο το γεγονός ότι ένας στρατηγικός σχεδιασμός που αναφέρεται στην τετραετία 2007-2010, έρχεται προς ψήφιση στα μέσα του 2008 και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων του ΕΣΠΑ έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο Αθηνών, το άνοιγμα, δε, των χρηματοδοτήσεων δεν προβλέπεται να γίνει σε καμία περίπτωση πριν το 2009, αποδεικνύει ότι το πόνημα που κληθήκαμε να ψηφίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμπυκνώνει τις αυτονόητες επιστημονικές και τεχνοκρατικές δυνατότητες εκείνων που εργάστηκαν και το συνέταξαν και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δέσμη ιδεών, αλλά όχι πολιτικό εργαλείο αναπτυξιακής προοπτικής για τον Δήμο Κομοτηνής.

Παραμένουμε ως δημοτική κίνηση σταθερά προσηλωμένοι στη φιλοσοφία ενός δήμου που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα, με μεταβίβαση εξουσιών στους δημότες, με περιστολή των υπερεξουσιών του Δημάρχου, με ουσιαστική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου που θα συζητά και θα διαλέγεται με την κοινωνία για τα μείζονα αναπτυξιακά ζητήματα και πολιτικά διακυβεύματα του τόπου όπως είναι η κατάρτιση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων, η αναζωογόνηση της υποβαθμισμένης γειτονιάς και συνοικίας της πόλης καθώς και το κλείσιμο της αναπτυξιακής ψαλίδας μεταξύ των σημερινών οικισμών του δήμου Κομοτηνής και του αστικού κορμού της πόλης.

Θεωρούμε ως προτάγματα για την Κομοτηνή του 21ου αιώνα που θα έπρεπε να αποτελούν πολιτικές προτεραιότητες μια δημοτικής αρχής και όχι να συνθλίβονται ως απλές παραθέσεις ιδεών τα εξής:

Ολοκλήρωση της εκπόνησης της Γ΄ Φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα δώσει στην πόλη την ευκαιρία να αναπτυχθεί οικιστικά και να απελευθερωθεί από την σημερινή υπερσυγκέντρωση κατοικιών και υπηρεσιών γύρω από το κέντρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες, προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εκπομπή ρύπων, εκτόνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, δημιουργία και νέων κέντρων που θα συγκεντρώνουν την εμπορική κίνηση της πόλης τα οποία θα συμβάλουν στον εξορθολογισμό των σημερινών αξιών γης και εμπορικών χρήσεων γύρω από το κέντρο.

Αναβάθμιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης με την άμεση υλοποίηση των έργων που σχεδιάζει η δημοτική αρχή στη διαμόρφωση τα κοίτης Βοσβόζη στον βόρειο άξονα της πόλης, στα βόρεια και ανατολικά της πανεπιστημιούπολης, καθώς και άλλες συμπληρωματικές εργασίες, όπως το φράγμα των Συμβόλων που θα μας εξασφαλίσει αυτάρκεια υδροδότησης. Είναι όρος επιβίωσης της πόλης από τις φυσικές καταστροφές, μια ιδέα για τις οποίες πήραμε από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Νοεμβρίου,

Ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης για την ανάδειξη και προβολή του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής που εκκρεμεί για πολλούς λόγους εδώ και μια δεκαετία. Μόνο, στην περίπτωση που η Κομοτηνή διατηρήσει την ιστορικής της ταυτότητα, ή ότι έχει απομείνει από αυτήν μετά την λαίλαπα της αντιπαροχής και της κάθετης δόμησης, θα μπορεί στο διηνεκές να θεωρείται σύμβολο μέθεξης πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης. Σε άλλη περίπτωση θα ολοκληρωθεί η καταστροφική μετατροπή της σε μια απρόσωπη πόλη χωρίς χρώμα και συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής αλλά και χωρίς κανένα τουριστικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.

Ο Πολιτισμός που θα μπορούσε να αποτελεί το στρατηγικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τις πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, αποτελεί σήμερα για την Κομοτηνή πεδίο επικίνδυνων και αμφιβόλου αισθητικής ερασιτεχνικών ενατενήσεων με ιδεολογικό πυρήνα την προγονοπληξία και την ανάδειξη της λαογραφίας, μέσω των επιδοτούμενων πολιτιστικών συλλόγων, σε κορυφαία πολιτιστική έκφραση του τόπου. Εμείς θέλουμε ο πολιτισμός να λειτουργεί απελευθερωτικά για τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, να εκμεταλλεύεται την πολιτισμική και θρησκευτική διαφορετικότητα των πληθυσμών της περιοχής μας και να μην την ευνουχίζει χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Θέλουμε μια πόλη ανοιχτή, ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών, που θα έρχεται σε επαφή με όλες τις σύγχρονες μορφές τέχνης και πολιτισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και θα δαπανά για τον πολιτισμό πολύ περισσότερα από τα μίζερα και ασφυκτικά μεγέθη που γνωρίζουμε σήμερα.

Και βέβαια το μείζον ζήτημα της διαμόρφωσης μιας ανοιχτής και πλουραλιστικής πόλης με πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία για όλες τις πληθυσμιακές της ομάδες, με κοινωνική όσμωση, χωρίς αποκλεισμούς που απορρέουν από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Αυτό είναι το δικό μας Στρατηγικό Σχέδιο για την Κομοτηνή της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε το συντηρητικής λογικής και κατεύθυνσης πόνημα της σημερινής δημοτικής αρχής.

Δάμων Δαμιανός

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κομοτηνή-Νέα Εποχή»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: