1ο «Ανοιχτό Διήμερο» ΤΟΣΥΝ

1ο «Ανοιχτό Διήμερο» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων στην Κομοτηνή, 17-18 Μαΐου 2008

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου «Ανοιχτού Διήμερου» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στην Κομοτηνή. Στο «Ανοιχτό Διήμερο» συμμετείχαν τα εκλεγμένα συμβούλια των ΤΟ.ΣΥ.Ν. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες που δίνονται προς αξιοποίηση στη νεολαία από τα προγράμματα και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Τα «Ανοιχτά Διήμερα» θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας. Στη διάρκεια των «Ανοιχτών Διημέρων» οι 4.500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα ενημερώσουν τα 870 ΤΟ.ΣΥ.Ν. που αριθμούν 90.500 εγγεγραμμένους, αλλά και το σύνολο της ελληνικής νεολαίας.

Ακολουθούν ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη καθώς και η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Παντελή Σκλιά κατά την έναρξη των εργασιών του 1ου Ανοιχτού Διημέρου στην Κομοτηνή.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη:

«Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου πρώτα απ΄ όλα να σας καλωσορίσω στην ιδιαίτερή μου πατρίδα την Κομοτηνή και να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που ο θεσμός αυτός ξεκινάει δυναμικά χάρη στις προσπάθειες και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς του Παντελή Σκλιά και όλων των συνεργατών του και χάρη βεβαίως και στην πολύτιμη συνεργασία που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα.

Από την αρχή αμφισβητήθηκε η δυνατότητα επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, γιατί τεχνηέντως ήταν διάχυτη η άποψη στην κοινωνία ότι η νέα γενιά αδιαφορεί για τα κοινά και κοιτάει μόνο την καλοπέρασή της. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν άκρως συκοφαντικό για τη γενιά σας και για τη γενιά μας γενικότερα και διαψεύστηκε ταχύτατα.

Διαψεύστηκε από μια θετική εξέλιξη, καθώς πάνω από 90.000 νέοι σε όλη τη χώρα έσπευσαν να εγγραφούν ως δικαιούχοι ψήφου στις διαδικασίες εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

Το 95% περίπου των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων απέκτησαν Τοπικά Συμβούλια Νέων και δόθηκε η δυνατότητα σε μικρότερες ηλικίες να έχουν άποψη και φωνή για το πώς πρέπει να διαμορφώνεται η πολιτική και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ήταν πάρα πολύ υψηλή και αυτό δικαίωσε τις προσδοκίες και τις αγωνίες μας και σας δίνει βεβαίως τώρα τη δυνατότητα να πάρετε εσείς τη σκυτάλη και να αρχίσετε εσείς να διαμορφώνετε πολιτική μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Προσωπικά και ως Υπουργός Παιδείας πιστεύω ότι ήταν και συνεχίζει να είναι λάθος όλοι εμείς οι παλαιότεροι να προσπαθούμε να επιβάλλουμε το δικό μας τρόπο σκέψης στη γενιά που έρχεται. Η γενιά που έρχεται είναι η γενιά που θα κληθεί να ζήσει στον καινούριο κόσμο, ο οποίος καθημερινά υφίσταται τρομερές αλλαγές, άρα έχει κάθε δικαίωμα να διαμορφώσει αυτή τις συνθήκες και το όραμα, στο οποίο πιστεύει και να φτιάξει αυτή τον κόσμο, όπως πραγματικά τον ονειρεύεται γιατί αυτή θα κληθεί να ζήσει μέσα σε αυτόν.

Υποχρέωση δική μας είναι να δημιουργήσουμε δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να εξοπλίσουμε με εφόδια τη νεώτερη γενιά και δεύτερον, να της δώσουμε αυτό το δικαίωμα και να μην προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις δικές μας αντιλήψεις, που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να ανήκουν στο παρελθόν.

Εμείς εμπιστευόμαστε απόλυτα τη γενιά που έρχεται και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όχι για να της επιδείξουμε προς τα πού θα πάει, αλλά για να της δώσουμε δυνατά φτερά για να πετάξει μόνη της.

Η θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων ουσιαστικά αποτελεί αναβίωση μιας δημοκρατικής παράδοσης που συνδέεται με τον ελληνικό πολιτισμό και που θέλει τον πολίτη όχι ιδιώτη αλλά συμμετέχοντα. «Ιδιώτες» ονομάζονταν στην αρχαία ελληνική δημοκρατία οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι απαξίωναν τα κοινά και αδιαφορούσαν γι΄ αυτά αφήνοντας σε κάποιους άλλους μέτριους να διαμορφώνουν την πολιτική, η οποία βεβαίως επηρεάζει και την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους.

Από τη λέξη «ιδιώτης», προέκυψε η λέξη στα αγγλικά “idiot” που θα πει ηλίθιος. Και δεν είναι άλλωστε αφελής και “idiot” όποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα κοινά αφήνοντας κάποιους μέτριους πολλές φορές να διαμορφώνουν το πολιτικό πλαίσιο και να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους;

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αντιστρέφουν αυτή τη νοοτροπία και επαναφέρουν την κλασική ελληνική παράδοση που θέλει τους πολίτες ενεργούς, που θέλει τους νέους πολίτες να συμμετέχουν με δικαίωμα συνδιαμόρφωσης της νέας κατάστασης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων συμμετέχοντας σε μια γκάμα δραστηριοτήτων, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα σας παρουσιάσει γλαφυρά ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, μπαίνουν σε όλους τους χώρους του πολιτισμού, της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης, της διασκέδασης, όλων αυτών που αποτελούν την πραγματική ζωή.

Εγώ θα περιοριστώ να πω μόνο ένα παράδειγμα, που το λέω συνήθως εδώ στους συμπολίτες μου και που αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχει κανείς. Ήταν στην Αμερική, όταν πρωτοείχε συσταθεί ως κράτος ένας λοχαγός με δύο στρατιώτες που εργάζονταν για να φωταγωγήσουν ένα δρόμο.

Οι δύο στρατιώτες προσπαθούσαν να σηκώσουν μια κολώνα ηλεκτροδότησης και ο λοχαγός ντυμένος επισήμως έδινε εντολές στους στρατιώτες και πολλές φορές τους επέπληττε γιατί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν την κολώνα, τους επέπληττε γιατί δεν είχαν αρκετή δύναμη να τελειώσουν τη δουλειά που τους ανέθεσε, χωρίς όμως ο ίδιος να εμπλέκεται στην προσπάθεια αυτή. Οι άλλοι ήταν ιδρωμένοι, σκονισμένοι, κουρασμένοι, αυτός καθόταν και απλά έδινε εντολές.

Την ώρα που αυτό το σκηνικό εξελίσσονταν πέρασε ένας καλοβαλμένος και καλοντυμένος κύριος, πλησίασε στο συγκεκριμένο σημείο, έβγαλε το σακάκι του, σήκωσε τα μανίκια του και βοήθησε τους δύο στρατιώτες. Η δύναμή του ήταν αρκετή για να στηθεί η κολώνα ηλεκτροδότησης και να φωταγωγηθεί ο δρόμος.

Ξανακατεβάζει τα μανίκια του, φοράει το σακάκι του, ξεσκονίζεται, πλησιάζει τον λοχαγό και συστήνεται, «Κυβερνήτης Ουάσιγκτον», του λέει, «αν δεν δουλέψουμε όλοι ως στρατιώτες δεν πρόκειται ποτέ να χτίσουμε την καινούρια πατρίδα».

Αυτή ακριβώς είναι η λογική και η φιλοσοφία που επιδιώκεται μέσα από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Η ενεργοποίηση, δηλαδή, της νέας γενιάς στα κοινά ή αν θέλετε η εκπαίδευση της νέας γενιάς στη δημοκρατία και η κατοχύρωση εμπράκτως του δικαιώματος της νέας γενιάς στα δημοτικά συμβούλια, στα νομαρχιακά συμβούλια, στην κεντρική πολιτική, για να έχει άποψη για όλα τα ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή της ή θα επηρεάσουν την εικόνα της πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια.

Να σας συγχαρώ όλους για τη συμμετοχή σας, να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας πω ότι τουλάχιστον όσον αφορά εμάς την Πολιτεία, την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που είναι ο φορέας έκφρασής σας και συντονισμού σας, είμαστε ανοιχτοί στη διάθεσή σας για να προχωρήσουμε την οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην υπηρέτηση αυτών των αξιών, που αποτελούν συνέχεια του μεγάλου διαχρονικού ζωντανού και δυναμικού πολιτισμού μας.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία».

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Παντελή Σκλιά:

«Φίλες και Φίλοι,

Είμαστε κοντά σας τηρώντας τη δέσμευσή μας. Είμαστε κοντά σε όλους τους Νέους και τις Νέες, σε εσάς που βρίσκεστε σήμερα παρόντες, εκπροσωπώντας τις τοπικές κοινωνίες που σας εξέλεξαν. Είμαστε περήφανοι για τη Νέα Γενιά. Είμαστε περήφανοι για τους Νέους που δίνουν δυναμικά το παρόν σε κάθε ευκαιρία συμμετοχής και ενασχόλησης με τα κοινά.

Αγαπητά μέλη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων,

Είμαστε κοντά σας τηρώντας τη δέσμευσή μας για ενημέρωση και διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με τις τεράστιες δυνατότητες που απορρέουν από τη σωστή διαχείριση των ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δεν υποσχόμαστε περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε ξεκάθαροι απέναντί σας.

Σήμερα, αποσαφηνίζουμε τις σχέσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. Είμαστε δίπλα σας συμβουλευτικά. Σας στηρίζουμε στα πρώτα βήματά σας για Αυτοοργάνωση, για ενίσχυση του ρόλου σας. Για να είστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για τις Τοπικές Κοινωνίες που σας εξέλεξαν.

Στο χέρι σας είναι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας δίνει η πολιτεία και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς να συμβάλετε ώστε τα ΤΟ.ΣΥ.Ν να μεγαλώσουν και να γίνουν δυνατά με κύρος και επιρροή, να αποχτήσουν λόγο στους δήμους και τις κοινότητες που αναφέρονται.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των νέων είναι για τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ένας πρωταρχικός στόχος. Θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, αποτελεσματικοί και χρήσιμοι σε όλους τους νέους και τις νέες. Χρησιμοποιούμε την κοινή λογική και κάνουμε πράξη την αυτονόητη αποστολή μας: αξιοποιούμε, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, πόρους και ευκαιρίες που αφορούν τους νέους. Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους, να βοηθάμε στην καλύτερη διάχυση της πληροφορίας, με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς μπορούν να συμβάλλουν στην απόκτηση ικανοτήτων και αποτελούν βασικά μέσα παροχής ευκαιριών στους νέους για άτυπη μάθηση. Επιπλέον, η συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, με φορείς της κοινωνίας πολιτών (ΜΚΟ, συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις) και η αξιοποίηση κάθε παροχής προς τους νέους αποτελεί μια βασική επιλογή μας. Δίνει μεγαλύτερη ώθηση στο έργο μας.

Σήμερα, επιχειρούμε ένα νέο ποιοτικό άλμα. Επεκτείνουμε ενεργοποιούμε και ενισχύουμε όλα τα υφιστάμενα προγράμματα, συμπληρώνουμε και ανακαινίζουμε τη διαθέσιμη υποδομή. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Χρηματοδοτούμε πλέον δράσεις και πρωτοβουλίες των νέων σε θεματικές που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή στην πρόληψη και καταπολέμηση των σύγχρονων διακρίσεων και στην ανάπτυξη συλλογικών αξιών στη νεανική κοινότητα.

Για να πετύχουμε την δική σας καλύτερη ενεργοποίηση στις δράσεις και τα προγράμματά που υλοποιούνται χρησιμοποιούμε αποκεντρωμένες και συμμετοχικές διαδικασίες. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προσεγγίζει το “Νέο Πολίτη”, σεβόμενη τις ανάγκες του και προσπαθεί να σχεδιάσει μαζί του και τέλος να παρακινήσει σε δράση, να συμβουλέψει, να σταθεί πραγματικά δίπλα του, να αφυπνίσει και να αφυπνιστεί.

Όλα τα προγράμματά μας και οι δράσεις μας προϋποθέτουν μια προσέγγιση συμμετοχική και εστιασμένη σε εσάς του νέους ώστε να είναι στενά συνδεδεμένα με τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά σας.

Ειδικότερα, οι θεματικές προτεραιότητες των προγραμμάτων- δράσεων, που οργανωτικά και οικονομικά υποστηρίζουμε αυτή την περίοδο είναι εναρμονισμένες με την ψηφιακή σύγκληση, δηλαδή την εξοικείωση του νέου ανθρώπου με τις δυνατότητες του Διαδικτύου, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Διαδικτύου και τη διαδραστικότητα, την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών εξάρτησης, αναδεικνύοντας παράλληλα και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες διαδραστικές τεχνολογίες. Αφορούν την ανάδειξη και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την προβολή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των νέων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Στo πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη δέσμη πρωτοβουλιών και μέτρων για την ελεύθερη πρόσβαση των νέων στην πληροφόρηση. Η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα φάσμα πληροφοριών που αφορούν τους νέους αποτελεί καθήκον της Πολιτείας και διασφαλίζει ένα σημαντικό δημοκρατικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή της Ισότητας. Ειδικά για τους νέους, που αποτελούν όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνίας, η δυνατότητα ελεύθερης, άμεσης και έγκυρης πληροφόρησης για τα θέματα που τους απασχολούν και τους αφορούν, αποτελεί θέμα προτεραιότητας, γιατί διευρύνει τις επιλογές τους και τους στηρίζει στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στην προοπτική αυτή, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ορίζει συγκεκριμένους άξονες πολιτικής, γενικούς και ειδικούς στόχους που υλοποιούνται μέσω δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων αλλά και νέων θεσμών. Προγράμματα τα οποία αν αξιοποιηθούν από εσάς, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση και στην ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων.

Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας με νέους και νέες από όλες τις περιοχές τις χώρας δίνοντας έμφαση στην ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή καθώς και στην εξασφάλιση της συμμετοχής των νέων με λιγότερες ευκαιρίες συμπεριλαμβανομένων των νέων με αναπηρία. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην προώθηση της αρχής της Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μία απ’ τις βασικές δραστηριότητες της δημοκρατικής συμμετοχής και της πολιτικής δραστηριοποίησης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η εξοικείωση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) είναι το καινούργιο και οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. αποτελούν πλέον το βασικό όχημα για την ενεργοποίηση μιας σειράς από προγράμματα και δράσεις μας καθώς και εργαλείων συμβουλευτικής και υποστήριξης, όπως η Κάρτα Νέων των ΤΟ.ΣΥ.Ν., η οποία καθίσταται βασικό εργαλείο πληροφόρησης. Επιπλέον δημιουργεί κίνητρα εγγραφής-συμμετοχής στα ΤΟ.ΣΥ.Ν., προσφέρει πόρους για τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. και οφέλη εκπτωτικά για όλους τους νέους, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εθνικό επίπεδο.

Προτείνουμε πρωτότυπες δράσεις που αναδεικνύουν όλους τους στόχους της Νέας Γενιάς. Είμαστε δίπλα στους νέους πάντα συμβουλευτικά.

Γι΄ αυτό παρέχεται η δυνατότητα -μέσω του δικτύου EURO-DESK-, άμεσης ενημέρωσης κάθε νέας ή νέου για ζητήματα επαγγελματικής αποκατάστασης, υποτροφιών για σπουδές, ανταλλαγών μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, επιχορηγήσεων σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και άλλες δραστηριότητες.

Στην προοπτική αυτή, το πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση» ορίζει γενικούς και ειδικούς στόχους που υλοποιούνται μέσω δράσεων. Η προώθηση της ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων μαζί με την υλοποίηση του προγράμματος «Νεολαία σε Δράση», δίνουν πολλές δυνατότητες σε νεολαιίστικους φορείς να αναλάβουν οργανωτικές πρωτοβουλίες, να στήσουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, να αποκτήσουν συλλογική έκφραση και να συμβάλουν στην προβολή μιας Ευρώπης που λειτουργεί για τα συμφέροντα όλων των νέων.

Στο πεδίο της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας της Νεολαίας έχουμε δώσει έμφαση στην καταπολέμηση των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης αλλά και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην αναζήτηση εργασίας.

Γι΄ αυτό προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του «Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας», που σε συνεργασία με τις «Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας» θα συλλέγει πληροφορίες και θα τις επεξεργάζεται επιστημονικά, ώστε τελικά να τις παρέχει με εγκυρότητα. Για το σκοπό αυτό συστήνουμε 15 κόμβους του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας σε αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα «ειδικά προτερήματα» που μπορεί να διαθέτει κάθε περιοχή, τα οποία με την κατάλληλη στήριξη από την Πολιτεία και τη σωστή αξιοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη Βιώσιμη Ανάπτυξή της και να δώσουν κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους μη προνομιούχους νέους, και ειδικότερα στην ενίσχυση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες ή αναπηρίες, κυρίως μέσω της προσωπικής συμβουλευτικής και της πολύπλευρης υποστήριξης.

Στις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας περιλαμβάνεται και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των νέων, και ο σχεδιασμός και η διδασκαλία τέτοιων προγραμμάτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο την καλλιέργεια επιχειρηματικής συνείδησης.

Ωστόσο, πολλές φορές η προσπάθεια των νέων ανθρώπων να εισέλθουν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση, είναι ιδιαίτερα επίπονη και δύσκολη. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.), προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις δημιούργησε, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα δίκτυο στήριξης και πληροφόρησης των νέων επιχειρηματιών, τις «Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας». Με την ίδρυση μίας θυρίδας σε κάθε πρωτεύουσα νομού πετύχαμε την πλήρη γεωγραφική κάλυψη. Η δομή αυτή περιλαμβάνει 75 Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα. Δώσαμε έμφαση σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς είτε προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είτε από λιγότερο προνομιούχο γεωγραφικό περιβάλλον -περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, κοινωνικά υποβαθμισμένες και απομονωμένες- συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι Θυρίδες Νεανικής επιχειρηματικότητας αποτελούν ένα δίκτυο δομών παροχής συμβουλευτικής και υποστήριξης για την ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, είναι γραφεία-δομές, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι νέοι που ενδιαφέρονται να στραφούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Σκοπός μας είναι να γίνονται παρεμβάσεις εκεί που φαίνεται ότι υπάρχουν οι μεγαλύτερες δυσκολίες για την εκδήλωση της νεανικής επιχειρηματικότητας.. Επιπλέον, με επισκέψεις και παρουσιάσεις στις εκπαιδευτικές μονάδες, με αξιοποίηση του internet για παροχή πληροφόρησης και με διαγωνισμούς – παιχνίδια εικονικών επιχειρήσεων γίνεται ουσιαστική παρέμβαση για την προώθηση της επιχειρηματικής συνείδησης.

Η εν γένει προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των δικαιωμάτων των παιδιών είναι ένα ακόμη πρωταρχικό μέλημά μας. Για το σκοπό αυτό θεσμοθετήσαμε το «Παρατηρητήριο» για τα δικαιώματα του Παιδιού. Το Παρατηρητήριο ασχολείται με ζητήματα που κυρίως πλήττουν την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς έχει αναλάβει δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού. Ακόμη, αναδεικνύει, προβάλει και αναζητά λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα όπως είναι τα ναρκωτικά, η παραβατικότητα των νέων, η εγκληματικότητα στους χώρους της νεολαίας, οι σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων όπως αυτή από το διαδίκτυο, η παιδική παχυσαρκία, η αγωγή υγείας, η κυκλοφοριακή αγωγή, κ.ά.

Στην κατεύθυνση της υποστήριξης των παιδιών και στην προστασία τους στην Ελληνική έννομη τάξη και στην κοινωνία των πολιτών, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, συμμετέχει στο πρόγραμμα Legal Aid (παροχή βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος) παρέχοντας Νομική κάλυψη σε παιδιά που την έχουν ανάγκη.

Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Η ενασχόληση με την πολιτιστική δημιουργία και την καλλιτεχνία- ελεύθερη έκφραση αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας ενάντια στις εξαρτήσεις και παραβατικές συμπεριφορές. Ο εθελοντισμός προσφέρεται ως ένας εναλλακτικός τρόπος ποιοτικής και υγιούς ενασχόλησης και ψυχαγωγίας και «μέσο» για καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση σύγχρονων πολιτιστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών δράσεων ώστε να προσφέρει συνεχώς νέες ευκαιρίες στους νέους και εναλλακτικούς τρόπους ποιοτικής ενασχόλησης / ψυχαγωγίας.

Η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών-ΕΛ.ΤΑ., στο πρόγραμμα «Διακοπές και Εθελοντισμός», αξιοποιεί την εθελοντική διάθεση των νέων ανθρώπων για προσφορά και κοινωνική δραστηριότητα, σε περιόδους και περιοχές αυξημένων απαιτήσεων, όπως οι καλοκαιρινοί μήνες στα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους νέους από 18 έως 25 ετών, μέσα από τη εθελοντική εργασία να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά και στις όμορφες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Ακόμη, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ., οργανώνουμε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε πυρόπληκτες περιοχές και συμμετέχουμε στην επάνδρωση των γραφείων πληροφόρησης του Ε.Ο.Τ. από εθελοντές κατά τη θερινή περίοδο. Η διοργάνωση Χειμερινών Τριήμερων Εναλλακτικού Τουρισμού κατά τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες με τίτλο: «Γνωρίζω τη χώρα μου», έχει επίσης τύχει μεγάλης συμμετοχής από τη Νεολαία μας, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθήσουν πρωινές κινηματογραφικές προβολές.

Σε συνεργασία με Ιστιοπλοϊκούς και Ναυτικούς Ομίλους της χώρας η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς διοργανώνει προγράμματα Ιστιοπλοϊκών Τριημέρων, με τίτλο: «Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα».Το πρόγραμμα μας: «Οι Νέοι γνωρίζουν την Ευρώπη» δίνει τη δυνατότητα, κάθε χρόνο, σε 300 αριστούχους μαθητές αποφοίτους της Β’ τάξης του Λυκείου από όλη την Ελλάδα και σε 30 καθηγητές-συνοδούς να ταξιδέψουν σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Στον τομέα της Πρόληψης και της Υγείας η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συνεργάζεται με την ΠΡΑΞΙΣ στο πρόγραμμα «Πρώτα Ρώτα». Στο πλαίσιο της πρόληψης για καλύτερη Υγεία συμμετέχουμε σε δράσεις του «Διαδημοτικού Δικτύου για την Υγεία», ενώ παράλληλα στηρίζουμε τη δράση των Συλλόγων των Φοιτητών Ιατρικής : «απόβαση στα νησιά».

Φίλες και Φίλοι,

Η καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων και η αύξηση της συμμετοχής της Νεολαίας στις δράσεις που οργανώνουμε σημαίνει για εσάς περισσότερη δουλειά! Βγείτε προς τα έξω. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωστρέφεια και αδρανοποίηση!

Αγαπητά μέλη των ΤΟ.ΣΥ.Ν.,

Καλείστε στο επόμενο διάστημα να εργαστείτε για να προτείνετε και να προωθήσετε ουσιαστικές δράσεις και να πάρετε πρωτοβουλίες που θα σας φέρουν κοντά στο στόχο σας, στην αναγνώριση του έργου και του ρόλου σας από τις Τοπικές Κοινωνίες. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η συμμετοχή των Νέων στα ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κάνει πράξη τη στήριξη στους νέους με όλα τα μέσα που διαθέτει. Περιμένει από τους νέους να εξερευνήσουν όλες εκείνες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους για ενημέρωση, για συμμετοχή, για δράση.

Σας χαιρετίζω επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή μας στον ένα και μοναδικό στόχο όλων: να ενισχύσουμε και να δυναμώσουμε τα ΤΟ.ΣΥ.Ν., το ολοκληρωμένο βήμα εκπροσώπησης και ενίσχυσης της Νεολαίας της πατρίδας μας.

Χαιρετίζω τον πρώτο κύκλο ενημέρωσης των Τοπικών Συμβουλίων των Νέων που ξεκινά από την Κομοτηνή, μια πόλη σύμβολο και σταθμό στην ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μας. Οι ενημερωτικές αυτές επαφές θα συνεχιστούν από άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα ώστε να καλυφθούν γεωγραφικά και οι 13 Περιφέρειες της πατρίδας μας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: