ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ -ΜΕΤΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ταυτοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008,από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας πως ο πρόσφατος θάνατος γυναίκας από την Κομοτηνή ,στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οφείλεται σε αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας Κογκό .

Ο συγκεκριμένος ιός του αιμορραγικού πυρετού μεταδίδεται μετά από δήγμα(τσίμπημα) συγκεκριμένου τσιμπουριού (Hyalomma).

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα ΜΜΕ ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης ζήτησε να αντιμετωπιστεί με αίσθημα ευθύνης από όλους τους συμπολίτες .

Ήδη όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ροδόπης ,το Νοσοκομείο ,τα Κέντρα Υγείας και οι ιδιώτες γιατροί έχουν λάβει σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού.

Τονίζεται ότι περιστατικά τέτοιου είδους θεωρούνται μεμονωμένα και σποραδικά. Δεν υπάρχει περίπτωση επιδημίας ούτε και ενδημίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ατομικής υγιεινής:

1.Η αποφυγή κατά το δυνατόν περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια.

2.Η χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέρη του σώματος (συνιστώνται τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο-DEET- και ακολουθώντας τις οδηγίες του σκευάσματος).

3.Κατάλληλο ντύσιμο των ατόμων που ασχολούνται με κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες και συγκεκριμένα ,πουκάμισα με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό ,μακρύ παντελόνι, κάλτσες ,παπούτσια και γάντια .Το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες και τα μανίκια του πουκαμίσου μέσα στα γάντια.

4.Να γίνεται αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα, μετά το πέρας αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που εντοπισθεί η ύπαρξη τσιμπουριού να γίνεται παραπομπή σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας όπου θα γίνεται η αφαίρεσή του.

Σε επίπεδο κτηνοτροφικών εκτροφών (αιγοπρόβατα ,βοοειδή) συνιστάται όταν αναγνωριστεί η ύπαρξη τσιμπουριών σε εκτρεφόμενα ζώα ,αυτά να απομακρύνονται από τα άλλα και να ενημερώνεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τις παραλίες και η όποια σχετική φημολογία είναι απολύτως αβάσιμη και εξωπραγματική.

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

4 Σχόλια

  1. Πέρσι το καλοκαιρι, στον Αη Στράτη που είχαμε πάει για διακοπές, δεχόμαστε καθημερινά επίθεσεις απο πληθη τσιμπουριων. Σε μια απλη διαδρομη από το αυτοκινητο στη θάλασσα γεμιζαν τα ποδια μας με δεκαδες μικροσκοπικα τσιμπουρια… Καλο είναι ο κοσμος να ενημερωθεί για το νησί και να λάβει τα μέτρα του…

  2. Τσιμπούρια είχαμε πάντα Μαρία μου και το ξέρουν καλά όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές ή απλά έχουν σκύλο.
    Δεν μεταφέρουν όλα το θανατηφόρο ιό του αιμορραγικού πυρετού αλλά μόνο ένα συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού (Hyalomma) το οποίο κάνει φέτος για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη χώρα μας.
    Μέχρι στιγμής ένα ήταν το βεβαιωμένο κρούσμα, που στοίχισε και τη ζωή της μουσουλμάνας.
    Τα υπόλοιπα είναι τσιμπήματα από τα συνηθισμένα.
    Ή ακόμη και φαντασίαν…
    Γι’ αυτό μην πανικοβάλλεστε…

  3. Δεν αντιλέγω… αλλά δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο να στις διακοπές σου να δέχεσαι επιθέσεις τσιμπουρίων και ιδιώς όταν αυτό συμβαίνει σε ένα παιδί 5 χρονών… Μπορεί να μην ήταν μολυσμένα αλλά κάναμε 6 μηνες θεραπείες με κορτιζόνη για να φύγουν τα σημάδια και εκτός του ότι «ξύπνησε» το αλλεργικό του μικρού και είχαμε και άλλα δερματολογικά προβληματα…
    Απλά πρέπει να υπάρχει κάποιος διαχωρισμός… να ξέρουμε αν ένα μέρος προσφέρεται για διακοπές ή για βοσκοτόπια… Γιατί ο Αη Στράτης είναι ένα απέραντο βοσκοτόπι, και από ότι διαπίστωσα τα ζώα τους πρέπει να έχουν άπειρα παράσιτα… Δεν έχει ευθύνη ο κάθε βοσκός για αυτό; Και εμεις έχουμε σκυλιά αλλά δεν τα αφήνουμε γεμάτα τσιμπούρια… Και αν όπως λέτε το είδος Hyaolomma εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με τις δεδομένες συνθήκες εκτροφής, σε μια περιοχή όπως ο Αη Στράτης, που ο κάθε βοσκός δρα ανεξέλεκτα, τότε σε ένα χρόνο θα έχει εξαπλωθεί παντού… Το θέμα είναι να προλαβουμε μία κατάσταση και να μην την αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων…

  4. Συμφωνώ, επαυξάνω και ελπίζω μετά από αυτό το θόρυβο με το θάνατο της άτυχης συντοπίσσας μας να ληφθούν σοβαρά μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλη τη χώρα…όχι μόνο τη Ροδόπη.

Σχολιάστε